LEGO The Hobbit: alweer een pareltje in de collectie

LEGO The Hobbit: alweer een pareltje in de collectie

Regisseur Peter Jackson veranderde vorige week nog de titel van de laatste Hobbit-film, die in december in de zalen verschijnt, maar de LEGO-game van de trilogie is al beschikbaar. Wie een spoiler vreest, kan gerust zijn: de derde film zit er natuurlijk nog niet bij en dus spelen we alleen de eerste twee films na. Een beetje ongeduldig van de makers, die eigenlijk toch nog een half jaar hadden kunnen wachten. Maar we zijn blij dat ze deze game nu al hebben gelost.

Komt er dan begin volgend jaar nog een LEGO-game over die laatste film? Waarschijnlijk zal het wel eerder een update zijn die je kunt downloaden wanneer je het spel gekocht hebt. En we hebben een vermoeden dat de meeste eigenaars van deze Hobbit-game dat zeker zullen doen. Tolkien, de schrijver van de hele Lord Of The Rings-saga, moet een erg geliefde figuur zijn bij de creatieve breinen van de LEGO-games. Enkele jaren geleden pakten ze de originele trilogie al eens aan en voor The Hobbit konden ze natuurlijk behoorlijk wat recycleren. Midden-Aarde zag er zo’n honderd jaar voor de avonturen van Frodo ongeveer hetzelfde uit en we herkennen dan ook regelmatig decors waar we in de vorige game al eens hebben rondgelopen.

Handige dwergen

Maar toch is dit geen kopie of uitbreiding van het vorige spel. Aangezien The Hobbit het verhaal van de jonge Bilbo en een groep dwergen vertelt, is de manier van spelen daar ook aan aangepast. De personages beschikken over allerlei vaardigheden die je nodig hebt om door het spel te geraken. Zo zijn ze net zoals hobbits niet groot en om hogere obstakels te overwinnen, klimmen ze op elkaars schouders. Teamwork is dus noodzakelijk. Voorts zijn dwergen goede vakmannen en hebben ze in een oogwenk iets in elkaar geknutseld. Het materiaal daarvoor verzamel je onderweg, een extra reden om alles altijd kort en klein te slaan, iets wat je in iedere LEGO-game natuurlijk naar hartenlust kunt doen.

Wanneer je vervolgens in bouwmodus zit, moet je zo snel mogelijk de benodigde stukjes herkennen en selecteren. Er zijn immers blokjes/noppen te verdienen met deze opdrachten. Je start met een basis van 20.000 noppen, maar wanneer je fouten maakt of het gewoon te lang duurt, gaan er noppen van de teller. In het begin zal je al blij zijn met scores van 8.000 tot 10.000, want het is moeilijker dan het eruit ziet.

Beter dan de film?

De rest is het bekende concept waarmee LEGO nu al een hele videogame-collectie heeft verzameld. Je speelt het verhaal verspreid over verschillende hoofdstukken en tussendoor beweeg je doorheen Midden-Aarde van level naar level. Je moet ook regelmatig de vuisten bovenhalen om vijanden uit te schakelen. Alle dwergen beschikken over verschillende wapens die je moet selecteren om bepaalde hindernissen te overwinnen. Van zware bijlen om obstakels weg te slaan, tot pijl en boog om doelwitten te raken, en zelfs een werktuig waarmee je over objecten kunt slingeren.

Ook de humor is weer in overvloed aanwezig. Ze slagen er bij Traveller’s Tales telkens in om games te maken die aan de ene kant een schitterende animatieversie van bekende filmtitels zijn en aan de andere kant tevens een parodie op het origineel. Als het verhaal soms een beetje langdradig dreigt te worden, dan heeft dat ook wel te maken met de filmreeks die zeker in het eerste deel een beetje in de schaduw van zijn voorgangers bleef hangen. Gelukkig was The Desolation Of Smaug al een stuk beter. Maar we moeten toch ook toegeven dat de LEGO-versie van de openingsfilm best te smaken valt, terwijl we destijds in de bioscoop soms tegen de slaap moesten vechten.

Conclusie: 7/10

Zeer degelijk werk dus alweer. Voeg daar nog de stem van Saruman (Christopher Lee) als verteller aan toe en fans van de boeken- en filmreeks moeten verkocht zijn. Het is al uitkijken naar het derde en laatste stukje van het verhaal: zowel op het grote scherm als in LEGO-land.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. ok√©; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen