Lek in WhatsApp brengt 200 miljoen gebruikers in gevaar

Lek in WhatsApp brengt 200 miljoen gebruikers in gevaar

Een bug in de populaire berichtendienst WhatsApp kan tot 200 miljoen gebruikers treffen. Het lek is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Check Point en zou enkel de webversie van WhatsApp kunnen aantasten. Hackers kunnen bij slachtoffers malware beginnen verspreiden, waardoor je een bedrag moet betalen om weer toegang tot je bestanden te krijgen.

Check Point roept gebruikers van de webversie van WhatsApp op om hun software meteen te updaten, want dan kan de bug niet meer toeslaan. WhatsApp is sinds het einde van vorige maand op de hoogte en heeft meteen gereageerd met een patch die het lek moet dichten.

Wie WhatsApp enkel op smartphone gebruikt, hoeft dus niets te vrezen. De webversie maakt het mogelijk om via een browser toegang te krijgen tot je berichten, beelden en andere content van je smartphone-app. Momenteel gebruiken ongeveer 200 miljoen mensen WhatsApp via het web. Dat is natuurlijk een pak minder dan de 900 miljoen smartphone-gebruikers van de app. Sinds vorig jaar is WhatsApp in handen van Facebook.

Volgens Check Point is de kwetsbaarheid van de webversie te wijten aan de manier waarop de dienst contacten in het vCard-format behandelt. Het is voor een hacker niet moeilijk om het mobiel nummer van een gebruiker te weten te komen om zo met de vCard malware te verspreiden. Bovendien zijn er de laatste tijd nog andere lekken geweest die het voor hackers makkelijker maken om je telefoonnummer te ontdekken.

(Bron: BBC)

Gesponsorde artikelen