Lek kerncentrale Doel is veel ernstiger dan eerst werd gemeld. En waarom is er weer “slecht over gecommuniceerd”?

Lek kerncentrale Doel is veel ernstiger dan eerst werd gemeld. En waarom is er weer “slecht over gecommuniceerd”?

Het lek aan kernreactor 1 van Doel, waardoor die zeker tot 1 oktober buiten dienst is, blijkt een stuk ernstiger dan vorige week werd gemeld. Het lek zit trouwens niet in het koelsysteem, zoals toen werd gezegd, maar echt bij het reactorvat zelf. En waarom moet er altijd “slecht gecommuniceerd” worden over incidenten met die kerncentrales?

Volgens de eerste versie ging Doel 1 offline “vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het koelsysteem”. Daarna werd gemeld dat er een lek was in een leiding die koelwater aanvoert naar de reactor. Nu blijkt dat er radioactief water weglekt dat uit het reactorvat zelf komt.

Het is de eerste keer in ons land dat er ongecontroleerd water lekt dat uit de kernreactor zelf komt.

Kernwaakhond FANC bestempelde gisteren het incident als “onschuldig”: “Er was nooit gevaar voor de volksgezondheid of voor de werking van de kerncentrale.”

“Het ging om een klein lek, een speldenkop groot, in een koelleiding die gebruikt wordt in noodsituaties”, zei Nele Scheerlinck, de woordvoerder van uitbater Engie Electrabel. “Maar omdat de druk in de leiding zo hoog is, zorgde dit lek er toch voor dat er een paar liter water per uur kon ontsnappen in het nucleaire gedeelte van de centrale. Intussen ligt de reactor stil, om het lek te repareren.”

Geen gevaar, maar

Geen gevaar dus, maar, het is dus wel weer heel iets anders dan men in eerste instantie vertelde, en, omdat dat blijkbaar altijd zo moet zijn, bij elk probleem dat optreedt met een kerncentrale, en ook bij wat zich later telkens ontpopte tot een ramp (Tsjernobyl, Fukushima, Three Mile Island), zou een mens zich misschien toch wel vragen beginnen stellen.

Niet in ons land, waar altijd weer zo’n dingen worden geminimaliseerd, maar wel in bijvoorbeeld de Nederlandse grensgemeenten. Daar zijn ze in alle staten.

Bij de FANC geven ze toe dat “er fouten zijn gemaakt in de communicatie”. In een gesprek met de Nederlandse zender TV Oost zei een woordvoerder van FANC dat ze “proactiever en sneller” hadden moeten communiceren.

Het lek heeft trouwens ook gevolgen voor andere kernreactoren van hetzelfde type en dezelfde leeftijd (in Doel en Tihange). Die zullen uiteindelijk ook onderzocht moeten worden op de mogelijkheid tot zo’n lek.

Calvo

Als de FANC geen garanties kan geven over de veiligheid van Doel 1, moet die kernreactor meteen en permanent sluiten, zei Kristof Calvo (Groen) in De ochtend op Radio 1 vandaag.

“Ik volg het nucleaire debat nu al een tijdje”, aldus Calvo. “En ik heb het discours telkens zien opschuiven. Eerst zei men dat kernenergie enorm veilig is en er nooit problemen zouden zijn. Daarna bleken er wel regelmatig problemen te zijn, maar was het excuus dat het telkens in het niet-nucleaire gedeelte was. Nu is het wel in het nucleaire gedeelte, maar zou er geen gevaar zijn. Wat is de volgende stap?”

Calvo kijkt vooral naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Hij moet dit dossier in handen nemen”, zegt Calvo. “Hij is minister van alle soorten veiligheid, behalve nucleaire veiligheid. In het contract dat de Belgische staat heeft met Engie staat duidelijk geschreven dat de regering eenzijdig kan beslissen om de kernreactor te sluiten als er veiligheidsproblemen zijn.”

Gesponsorde artikelen