Leonardo DiCaprio vol bewondering voor Belgische groene prins: “Hij is een echte held”

Leonardo DiCaprio vol bewondering voor Belgische groene prins: “Hij is een echte held”

Niet alle prinsen zitten veilig in hun kasteel en worden bewaakt door een meute bodyguards. De Belgische prins Emmanuel de Merode beschermt het Virungapark in Congo en moest dat al bijna met zijn leven bekopen. Nu krijgt hij steun van Leonardo DiCaprio. Die vindt het schandalig hoe er met het park en zijn dieren wordt omgegaan en heeft veel respect voor de Merode en zijn team.

In 2011 en 2012 draaide Orlando von Einsiedel een film over de problemen in het park. De documentaire Virunga is nu beschikbaar op Netflix. Daarin worden vier personen gevolgd terwijl ze het park en de dieren proberen te beschermen. Emmanuel de Merode, directeur van het park, is een van hen. Leonardo Dicaprio heeft zich opgegeven als spreekbuis en producent voor de film. Hij is al jarenlang een milieuactivist en dit keer zet hij zich in voor het Virungapark. Dat heeft immers te maken met verschillende vijanden: stropers, gewapende rebellen en SOCO International, een Brits oliebedrijf dat in het park naar olie boort.

DiCaprio heeft veel eerbied voor de Merode en zijn team. “Hoe kun je een man die zijn leven op het spel zet om een stuk natuur te redden niet bewonderen? Hij en zijn werknemers zouden zich gemakkelijk kunnen laten omkopen, maar ze doen het niet. Ze riskeren hun leven voor de biodiversiteit op onze planeet. Zij zijn echte helden. Dat heeft me enorm geraakt,” zegt hij in De Morgen.

Gruweldaad

Dat SOCO International vergunningen heeft om in het Virungapark naar olie te boren, vindt DiCaprio het ergst. “Het is bijna ondenkbaar dat een UNESCO erfgoedsite wordt uitgebuit voor de olie-industrie. We hebben onze landen systematisch ontbost. We zitten in het midden van de klimaatverandering, en dan laten we oliebedrijven toe te boren in deze ongerepte omgeving. Een gruweldaad aan onze toekomstige generaties.”

Daarom wil de Hollywoodacteur zich inzetten om de documentaire te verspreiden. “Films zoals Virunga hebben sterke verhalen. Ze geven een kijk op de ongelooflijke cultuur en natuurlijke diversiteit van onze wereld, de krachten die ze dreigen te vernietigen en de mensen die vechten om ze te beschermen. Dit is een film van levensbelang, een die je moet zien.” DiCaprio was naar eigen zeggen geschokt toen hij de film zag. De documentaire heeft ondertussen al verschillende prijzen gewonnen en is ook genomineerd als Beste Documentaire voor het Tribeca Film Festival.

Dan is er eens een goed man, wordt hij neergeschoten…

Emmanuel de Merode is directeur van het Virungapark sinds 2008. Hij strijdt actief tegen de rebellen die een deel van het park in handen hebben. In 2009 gaf hij zijn 150 zwaarbewapende parkwachters de opdracht de rebellen te arresteren of het park uit te jagen. Ook diende hij een compromitterend dossier in bij de procureur van de stad Goma over SOCO International, na maanden van onderzoek naar het bedrijf. Er zijn dus een heleboel mensen die niet blij zijn met de Merode. Dat was ook duidelijk te merken in april 2014, toen de prins nipt ontsnapte aan een moordaanslag.

Ondertussen is hij weer te been en zet hij zich opnieuw volop in voor de bescherming van het park. Bang voor nieuwe aanslagen is hij niet, maar hij gaat wel voorzichtiger te werk. Zijn twee dochters mogen alleszins het park niet meer in. De Merode wil vooral aandacht vragen voor de berggorilla’s. In de hele wereld zijn er nog ongeveer 800 exemplaren, waarvan een derde in het Virungapark leeft. Ze zijn een populair doelwit voor stropers. Gorillavlees is immers een delicatesse in Afrika.  

Met de documentaire over het Virungapark en door intensief samen te werken met vooraanstaande mensen als Leonardo DiCaprio hoopt de Merode minstens 50 miljoen mensen te bereiken. “Mensen moeten de ernst van het probleem inzien. Zowel het enorme risico dat we lopen op het verliezen van Werelderfgoed, maar ook het ontoelaatbaar leed in dit deel van de wereld. Het minste dat de mensen thuis kunnen doen is naar de film kijken.”

Bron: Independent, National Geographic, Hollywood Reporter, Daily Beast

Gesponsorde artikelen