Leslie Phillips, de stem van de Sorting Hat in de ‘Harry Potter’-films, is overleden op 98-jarige leeftijd

Acteur Leslie Phillips is begin deze week op 98-jarige leeftijd overleden. De Brit is bij jongeren vooral bekend als de stem van de Sorting Hat in de films van Harry Potter. In zijn acteercarrière van 75 jaar was hij echter nog in heel wat andere populaire rollen te zien.

Leslie Phillips werd op 20 april 1924 geboren in armere Londense wijk Tottenham. Toen hij amper elf jaar oud was stierf zijn vader aan een hartaanval, volgens Phillips als gevolg van het vervuilde zwavellucht in de fabriek waarin hij werkte.

Theater

Na de dood van zijn vader stuurde zijn moeder haar zoon naar de prestigieuze kunstschool Italia Conti Academy. Daar studeerde hij drama en dans en raakte hij verlost van zijn cockney accent, iets wat met de lagere Britse klasse geassocieerd werd. Om het te maken als acteur in die tijd was het namelijk nodig om proper, correct Engels te kunnen spreken.

Phillips begon zijn carrière in 1937 door een wolf te spelen in het theaterstuk Peter Pan in het London Palladium. Eén jaar later kreeg hij in diezelfde show al een belangrijke rol. Op die manier kon de nog steeds piepjonge acteur al financieel bijdragen aan het huishouden zodat zijn moeder kon rondkomen. Dat was na de dood van zijn vader namelijk niet altijd evident.

Carry On

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Leslie Phillips door zijn aangeleerde accent meteen een relatief hoge rank in het Britse leger. Een medisch probleem zorgde er echter voor dat hij niet werd geselecteerd om deel te nemen aan de beslissende, maar dodelijke D-Day.

Na de oorlog begon zijn acteercarrière pas echt van de grond te komen. In 1948 kreeg hij in Anna Karenina en The Red Shoes twee kleine rollen op televisie. In 1952 volgde zijn eerste hoofdrol in de sitcom My Wife Jacqueline en in 1957 maakte hij zijn filmdebuut in de musical Les Girls. Daarna volgde de succesvolle Carry On-filmreeks, die Leslie Phillips grote bekendheid zou opleveren

BAFTA

Later zou hij onder andere nog te zien zijn in de bekroonde films Out of Africa (1985), Empire of the Sun (1987), Scandal (1989) en Lara Croft: Tomb Raider (2001). Als de stem van de Sorting Hat zou Phillips te horen zijn drie Harry Potter-films. In 2007 kreeg de Britse acteur zijn eerste BAFTA-nominatie voor Beste Mannelijke Bijrol voor de film Venus.

In 1998 werd hij voor zijn carrière bekroond met de eretitel van Officer of the Order of the British Empire (OBE) en in 2008 werd hij gepromoveerd naar Commander of the Order of the British Empire (CBE). Zijn laatste rol zou hij spelen in 2012 in de film After Death. Met zijn dood afgelopen maandag sterft er op korte tijd een tweede bekende figuur uit de Harry Potter-filmsreeks. Recent overleed ook al Robbie Coltrane, die Hagrid speelde.

Meer
Lees meer...