Letters “I Amsterdam” op het Museumplein zijn weggehaald

Letters “I Amsterdam” op het Museumplein zijn weggehaald

De iconische letters “I Amsterdam” op het Museumplein in Amsterdam zijn weggehaald. De letters werden gezien als te individualistisch, waardoor ze niet strookten met het solidaire imago dat de stad probeert uit te stralen. 

Iedereen die al eens in Amsterdam is geweest, kent ze wel: de grote letters die “I Amsterdam” spellen op het Museumplein. De letters zijn de geliefde achter- of voorgrond voor foto’s, maar ze zijn nu door de stad weggehaald.

Te individualistisch

De letters moesten verdwijnen omdat ze “te individualistisch” waren. De Nederlandse partij GroenLinks stelde dat de letters staan voor individualisme, terwijl de stad solidariteit moest uitstralen.

Daarom diende de fractie GroenLinks een motie in bij de gemeenteraad en daar haalde het een meerderheid, waardoor de letters vanmorgen weg werden getakeld. Volgens de gemeenteraad zou dit er niet voor zorgen dat er minder toeristen naar Amsterdam zouden afreizen. Maar ze zullen het vanaf nu dus wel moeten doen zonder foto’s bij “I Amsterdam”.

Andere letters

Maar voor wie nog steeds droomt van een foto met de letters, is er wel goed nieuws. Er staan namelijk nog steeds zo’n letters op twee andere plaatsen in de Nederlandse hoofdstad. Je kan de “I Amsterdam”-letters nog terugvinden in de luchthaven van Schiphol en ook in Amsterdam-West kan je nog poseren naast, op of in de letters.

Ook worden de letters die nu zijn weggehaald op het Museumplein opgeslagen. Daardoor is het dus niet volledig ondenkbaar dat ze nog zouden terugkeren. De komende drie weken zullen er speciale hosts te vinden zijn op het Museumplein om aan verwarde toeristen te informeren over de verdwenen letters, die ze misschien wel nog in hun reisgids zagen staan.

HUH

Sinds het weghalen van “I Amsterdam” stonden er wel al nieuwe letters op het Museumplein. Kunstenares Pauline Wiersema plaatste er haar eigen werk, bestaande uit amper drie letters. Maar die drie letters drukten wel duidelijk haar protest uit.

Op het Museumplein stond er namelijk “HUH” te lezen. Een verwijzing naar het gevoel van de vele toeristen die er de komende weken op zoek zullen gaan naar de letters. De nieuwe letters werden al meteen weggehaald door de politie. Dus nu is het Museumplein weer helemaal leeg (op de verwarde toeristen na dan).

Hier vind je onze tips voor een citytrip naar Amsterdam.

Gesponsorde artikelen