Hittegolf: AB InBev biedt gerecyleerd water uit Stella Artois-brouwerij aan in Vlaams-Brabant

Leuven Vlaams-Brabant AB Inbev gerecycleerd water
EPA

Na enkel de stad Leuven zal de gehele provincie Vlaams-Brabant gebruik maken van gezuiverd afvalwater van de Stella Artois-brouwerij. Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er waterschaarste te ontstaan. Het water van AB Inbev zal gebruikt worden om bomen en planten te besproeien. Ook zullen landbouwers er gebruik van mogen maken. Van juni tot nu haalde de Leuvense groendienst al 1 miljoen liter water op van de brouwerij. De samenwerking verloopt vlot.

Water wordt de komende dagen een erg kostbaar goed door de hittegolf en de aanhoudende droogte. Om ecologische redenen koos biergigant AB InBev er eerder al voor om zijn gerecycleerd water ter beschikking te stellen van de stad Leuven en van de landbouwers in de gemeente. Nu volgt de hele provincie Vlaams-Brabant. Het gerecycleerd water komt uit de Stella Artois-brouwerij in Leuven en wordt gezuiverd in het waterzuiveringsstation van AB InBev.

“Iets terugdoen voor omgeving”

AB Inbev laat aan de VRT weten iets te willen terugdoen voor de omgeving: “Water is heel belangrijk voor het brouwen van bier, want zonder water is er geen bier. We willen door het beschikbaar stellen van ons gezuiverd afvalwater ons steentje bijdragen aan onze omgeving.”

“Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen die rust zoeken in provinciale domeinen op warme dagen van het mooie groen kunnen genieten.”

(AB InBev schorte in april de huur van horeca-uitbaters op.)

Provinciedomein en landbouwers

Wiki

Het gezuiverde afvalwater zal onder meer gebruikt worden voor het besproeien van planten en jonge bomen in het provinciedomein van Kessel-Lo. Voordien werden die planten vooral besproeid met water uit de vijvers van het domein zelf. Deze week nog haalt de groendienst van de provincie het water voor het eerst op in Leuven. Als er een verbod zou komen op oppompen, zou dat de bewatering van de planten in het gedrang brengen.

Al sinds 2018 levert AB InBev afvalwater aan de stad Leuven. Tussen juni en nu ontving de groendienst van de stad maar liefst 1 miljoen liter water.

Ook landbouwers uit de streek krijgen door de droogteperiodes afvalwater van de biergigant. Eerder kondigde AB InBev een samenwerking aan met de Boerenbond. “We hebben een online platform opgericht en de landbouwers uit de omgeving van Leuven en Hoegaarden kunnen zo water komen halen om hun gewassen te besproeien”, laat de brouwerij weten.

Gesponsorde artikelen