Leuvense onderzoekers ontwikkelen computer die voorspelt wie depressief of alcoholverslaafd wordt

Leuvense onderzoekers ontwikkelen computer die voorspelt wie depressief of alcoholverslaafd wordt

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een techniek gevonden om na te gaan hoe groot het risico bij eerstejaarsstudenten is om een psychische aandoening, zoals een depressie, te ontwikkelen.

Jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar zijn het meest vatbaar om een psychische aandoening te ontwikkelen. Logisch: heel wat studenten verlaten hun geboorteplaats en schoolkameraden en trekken naar een grote, onbekende stad. Nu zijn onderzoekers van de KU Leuven tot een algoritme gekomen dat voor eerstejaarsstudenten kan voorspellen of ze binnen één of twee jaar depressief worden, zelfmoordneigingen krijgen of verslaafd worden aan alcohol. Dat schrijft De Standaard. Met deze techniek wordt het mogelijk om tijdig hulp in te schakelen en erger te voorkomen.

Er bestaan al langer cijfers over hoe vaak aandoeningen voorkomen bij de bevolking en bij specifieke demografische groepen zoals jongvolwassenen en ouderen. Volgens de onderzoekers is dat niet genoeg om aan actieve preventie van psychische aandoeningen te doen. De wetenschappers willen vooral nagaan hoe het komt dat mensen bepaalde aandoeningen oplopen en hoe het komt dat een aandoening blijft bestaan.

istock

Honderden risicolopers

Professor psychiatrie Ronny Bruffaerts (KU Leuven) heeft in samenwerking met het Studenten­gezondheidscentrum van de universiteit en met doctoraatsstudenten ­Philippe Mortier en Glenn Kiekens 12.000 studenten op de voet gevolgd. Ze moesten elk jaar een enquête invullen over specifieke emotionele problemen en hun psycho­sociale context. Daaruit kon afgeleid worden welke risicofactoren depressie, zelfmoordneigingen of alcoholverslaving in de hand kunnen werken. De resultaten werden geanonimiseerd om de privacy van de jongvolwassenen te beschermen.

De afgelopen jaren hebben al enkele honderden van die duizenden Leuvense studenten een mail gekregen na het invullen van de vragenlijst als er echte alarmsignalen zij zoals zelfmoordgedachten. Dankzij de talrijke verzamelde gegevens, wordt het voor de onderzoekers gemakkelijker om accurate voorspellingen te doen. Ze kunnen dus voor nieuwe eerstejaarsstudenten voorspellen of die psychische problemen zullen krijgen, zonder dat die symptomen vertonen.

Wie meer dan 90 procent risico loopt op zo’n aandoening, krijgt vanaf nu automatisch een mail, zonder dat de onderzoekers daar iets mee te maken hebben. Daarin staat dat de universiteit bezorgd is en waar de student hulp kan vinden om erover te praten.

Online therapie

De onderzoekers overwegen ook een online behandeling. Zo kan er meteen een link naar een behandeling toegevoegd worden. Die zouden de studenten dan zelfstandig kunnen volgen. De onderzoekers menen dat het geen goed idee is om te wachten tot de studenten naar hen komen om over hun problemen te praten. Als er geen direct, menselijk contact aan te pas komt, is de stap voor de patiënten om hulp te zoeken veel kleiner.

Iedereen die aan de KU Leuven aan een opleiding begint, krijgt een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen.Tot nu toe is het nog niet verplicht.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Gesponsorde artikelen