Leven wordt geen lachertje door nieuw Europees klimaatakkoord

Leven wordt geen lachertje door nieuw Europees klimaatakkoord

De Europese Commissie heeft een nieuw akkoord om de opwarming van ons klimaat niet hoger dan twee graden te laten gaan. Ze wil de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent verminderen tegen 2030. Wetenschappelijk slaat dat nergens op, die 40 procent, zelfs wanneer de rest van de wereld zou volgen, is absoluut onvoldoende om die opwarming met twee graden tegen te houden. Twee graden is trouwens een beleidsfetisj geworden, een streefdoel dat eigenlijk gewoon gezet is omdat het ongeveer strookte met de inspanningen die in de politieke kraam passen. De realiteit van een wereld die twee graden opwarmt is allesbehalve prettig. Hoe zou die er uit zien?

1. Om de twee jaar een hittegolf in West-Europa zoals die van 2003

Met 70.000 doden, mislukte oogsten (tussen -10 en -30 % afhankelijk van gewas), ernstige stroompannes.

2. Zeeniveau gaat sowieso meters stijgen

Twee graden gemiddeld betekent 2 keer 2,2 in Groenland, waar het dus gemiddeld 4 graden warmer zal worden. Vanaf 2,7 graden verdwijnt al het ijs op Groenland onherroepelijk. Dit is het einde van ondermeer New York, Miami, Londen, Bangkok, Shanghai en Bombay.

3. 600 miljoen tot één miljard klimaatvluchtelingen

Dona_Bozzi / Shutterstock.com

600 miljoen mensen zullen een andere woonplaats moeten zoeken door het stijgende water – een miljard als de huidige bevolkingsaangroei blijft duren. Momenteel heeft Europa af te rekenen met jaarlijks 400.000 gelukzoekers. De klimaatvluchtelingen zullen vooral uit Azië komen, India en omliggende landen op kop, maar ook uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en het eigen Mediterraanse gebied.

4. Geen koraalriffen meer

Bij een opwarming van 2 graden kunnen koraalriffen niet overleven. Pech voor duikers, een ramp voor de ongeveer 500 miljoen mensen wereldwijd die afhankelijk zijn van koraalriffen voor hun inkomen of eten.

5. Voedseltekort

Voor elke graad opwarming, geldt een afname van de voedselproductie met 10 %. Doordat ondermeer plankton en krill verdwijnen stort ook de voedselketen in de oceanen in. 

6. Zwaardere stormen

Stormen en windhozen nemen toe in intensiteit. Ze zorgen ook voor meer overstromingen. 

7. Gedaan met koffie en chocola

Troost die verdwijnt in een wereld die twee graden warmer is. Tegen 2080 kan de koffieplant niet meer gedijen. Chocola wordt nog sneller een absolute luxeproduct. Tegen 2050 is het te warm in de gebieden waar nu de helft van de cacao wordt verbouwd.

8. Meer virussen en allergieën

Opmars van malaria, dengue en een pak andere tropische ziekten en virussen naar onze contreien.

9. Meer bosbranden

Nu al is de oppervlakte die jaarlijks afbrandt toegenomen met 10 procent tot 4 miljoen vierkante kilometer. Dat zal bij een globale gemiddelde temperatuurstijging van twee graden verdrievoudigen. 

10. Constant crisis 

De gevolgen van alle zaken hierboven gaan naargelang het land tussen 2,5 en 11 procent van het bruto nationaal product kosten. Iemand gaat de rekening moeten betalen.

Gesponsorde artikelen