Levenslang aan de macht? Chinese Communistische Partij wil limiet op ambtstermijnen schrappen voor Xi Jinping

Levenslang aan de macht? Chinese Communistische Partij wil limiet op ambtstermijnen schrappen voor Xi Jinping

De Chinese president Xi Jinping kan mogelijk nog langer aan de macht blijven. Zo wil de Communistische Partij van China het limiet van maximaal twee ambtstermijnen voor een president schrappen. De tweede termijn van Xi eindigt in 2023.

Het Centrale Comité van de Communistische Partij van China, bestaande uit 200 belangrijkste kopstukken, deed de suggestie vandaag. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua. Momenteel kan een president in China maximum drie jaar aan de macht blijven, verdeeld in twee termijnen van vijf jaar. Xi werd in oktober 2017 benoemd voor zijn tweede termijn. De herverkiezing wordt op 5 maart door het parlement formeel bevestigd.

Ideologie in grondwet

Xi is één van de machtigste Chinese presidenten allertijden. Zo is hij berucht wegens zijn harde aanpak van corruptie. Er werd eerder al vermoed dat hij zou proberen langer aan de macht te blijven. Zo werd er bij de herverkiezing door de partij geen potentiële opvolger naar voren geschoven. Dat is nochtans de gewoonte.

Ook werd de ideologie van Xi toen vastgelegd in de grondwet, iets wat voordien enkel de eer was van Mao Zedong, de stichter van de Chinese Volksrepubliek, en zijn rechterhand Deng Xiaoping.

Gesponsorde artikelen