Macron roept Libanese regering op “systeem te veranderen”

Emmanuel Macron heeft de Libanese autoriteiten opgeroepen het systeem grondig te veranderen. De Franse president werd tijdens zijn bezoek aan het zwaar getroffen Beiroet als een held ontvangen door de Libanezen.

ISOPIX

In Beiroet is een volkswoede losgebarsten nadat woensdag een enorme explosie minstens 137 mensen het leven kostte. Verder geraakten 5.000 mensen gewond en maakte de ontploffing 300.000 mensen dakloos. De explosie vond plaats in een havengebouw waar zo’n 2.750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen. Dat is een een kunstmeststof die heel explosief kan zijn. De meststof werd in 2013 door een schip naar Libanon vervoerd en ligt sindsdien in een loods in de haven. De Libanezen zijn woest en zeggen dat corruptie, wanbeleid en verwaarlozing aan de basis van de ramp liggen. In het land heerst al lange tijd werkloosheid en leeft de helft van de bevolking onder de armoededrempel.

Transparant onderzoek

“Er is een internationaal, open en transparant onderzoek nodig om te voorkomen dat dingen verborgen blijven en dat twijfel binnensluipt”, zei hij Emmanuel Macron tegen verslaggevers. De Franse president is de eerste wereldleider die na de ramp een bezoek brengt aan het land. Hij stak de bevolking een hart onder de riem: “Ik ken uw wanhoop en ik begrijp uw woede. Maar ik ben hier niet in het belang van de politieke klasse, ik ben hier om jullie te helpen. Dat is mijn plicht.” Macron wil ook dat de politieke leiders het systeem veranderen en corruptie een halt toeroepen. 

Frankrijk, waar Libanon vroeger een mandaatgebied van was, stuurde al twee vliegtuigen met reddingswerkers en noodvoorraden naar Beiroet. Ook onze premier Sophie Wilmès (MR) liet via Twitter weten dat België hulp stuurt via het B-Fast team, dat in Beiroet onder meer zal helpen om overlevenden onder het puin vandaan te halen. Ook het Rode Kruis Vlaanderen riep om om te doneren aan de slachtoffers van de explosie.

Steun vanuit Israël

Zelfs Israël, dat al jaren een slechte relatie heeft met buurland Libanon, stuurt hulp. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei woensdag dat zijn land bereid is om de Libanezen te helpen onder het motto humans for humans. “We zijn bereid om humanitaire hulp naar Libanon te sturen. We maken een onderscheid tussen regimes en mensen”, luidt het.

Meer
Lees meer...