Left Right
scrollTop top

‘Liefde voor Muziek’ aflevering 1 draait om Karen Damen: “Het was een emotionele rollercoaster”


Liefde voor Muziek 2020 aflevering 1 Karen Damen
© VTM

Vanavond om 20.35 uur gaat het nieuwe seizoen van Liefde voor Muziek van start op VTM. André Hazes, Karen Damen, Regi, Gene Thomas, Sean Dhondt, Peter Vanlaet van Mama’s Jasje en Tom & Kato van The Starlings trekken naar de Spaanse zon om elkaar nummers te coveren. Karen Damen mag vanavond de spits afbijten. Hoe verging het haar in Spanje? Wij vroegen het haar zelf.

Hoe kijk je terug op Liefde voor Muziek?

Karen Damen: “Het was keiplezant en het cliché is absoluut waar: Liefde voor Muziek is een emotionele rollercoaster. Je zit een hele week op elkaars lip en leert elkaar op korte tijd zeer goed kennen en graag zien. Het was heel fijn om te horen waarom sommigen ervoor gekozen hebben om een bepaald nummer van mij te coveren. Het cliché klopt gewoon: lachen, blijten, babbelen, dansen, zingen. Het was een fantastische week, alle deelnemers zullen dat beamen.

Wat was je reactie toen ze je vroegen om mee te doen? Heb je meteen ‘ja’ gezegd? Heb je getwijfeld om mee te doen toen de programmamakers het je vroegen?

Karen Damen: “Ja. Ze hadden me ook gevraagd voor het eerste seizoen, maar toen had ik nog geen eigen repertoire naast dat van K3. Dan hadden ze ons met drie moeten vragen. Nu ik een soloplaat uit heb, vind ik het een ideaal moment. Als je eigen werk hebt, is dat toch iets anders.”

Songs eigen maken

Hoe waren de voorbereidingen voor Liefde Voor Muziek? Al die songs in een nieuw jasje steken moet toch niet eenvoudig zijn?

VTM

Karen Damen: “Dat was niet gemakkelijk. Vermits ik zelf geen instrument speel, heb ik beroep moeten doen op mijn man en Victor Hidalgo (onze producer). Ik had die voorbereidingen wel wat onderschat.”

Had je het moeilijk om liedjes van bepaalde artiesten te coveren?

Karen Damen: “De nummers in het Nederlands waren net iets gemakkelijker. Dan moet je er geen vertaling meer van maken. Je kan moeilijk het ene lied in het Nederlands zingen, een ander in het Frans en nog een ander in het Engels. Daarom heb ik ervoor gekozen om volledig Nederlandstalig te gaan.”

“Wanneer er een nummer tussen zat, dat ik zelf al heel goed vond, wou ik er eigenlijk niet te veel aan veranderen. Maar dat is nu net de bedoeling het Liefde voor Muziek, je moet het nummer van jezelf maken. Daarom denk ik dat het beter is om een nummer te kiezen dat verder van je weg ligt.”

Genre-overschrijdend

Denk je dat het belangrijk is om als artiest buiten de grenzen van je eigen muziekgenres te treden en eens te verkennen wat anderen doen?

Karen Damen: “Ik vind het bijvoorbeeld heel tof om te zien wat Sean Dhondt met mijn nummer Mona Lisa gedaan heeft ongelooflijk. Of neem nu de cover van Hoge Bomen door Peter Van Laet. ‘Ik kon dat nummer niet coveren met dezelfde tekst want die is zo van jou’, zei hij mij. ‘Het zou niet kloppen want het gaat over jou.’ Dat is ook zo en daarom heeft hij de tekst veranderd. Ik vind zo’n dingen zeer leerrijk. Hoe andere mensen soms een nummer van jou bekijken of beluisteren, dat is zeer mooi om te zien.”

Hoe heeft de omgeving, een afgelegen villa, de dynamiek van het programma beïnvloed?

VTM

Karen Damen: “Zeker weten, we hadden trouwens heel veel geluk met het weer. De omgeving was mooi, de mensen waren leuk, het was precies een groot scoutskamp. We hebben ook een WhatsApp-groepje met ons allemaal en we blijven bijna dagelijks dingen naar elkaar sturen. Iedereen kwam met iedereen overeen, het was een fantastische week.”

“We hadden natuurlijk heel graag die persconferentie gedaan en met z’n allen naar de aflevering gekeken, maar dat valt helaas in het water door de uitbraak van het coronavirus. Zeer spijtig.”

Acteren in Familie

Je bent sinds kort ook actief als actrice in Familie. Is het moeilijk om muziek en televisiewerk te combineren?

VTM

Karen Damen: “Eigenlijk valt dat goed mee, vroeger met K3 was dat ook zo. Die agenda is goed geregeld en dat geeft een gerust gevoel.”

Wat zijn je toekomstplannen? Ben je aan nieuwe muziek aan het sleutelen?

Karen Damen: “Ik heb geen excuus om dat nu uit te stellen. Deze periode heeft een paar kleine voordelen, je hebt veel stof om over te schrijven. Het is wel de bedoeling om binnenkort nieuw materiaal uit te brengen. Het zou ook fijn zijn om iets uit te brengen samen met een aantal mensen van deze Liefde voor Muziek.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452