Life Is Strange – episode 1: een beetje vreemd, maar wel lekker

Life Is Strange – episode 1: een beetje vreemd, maar wel lekker

Life Is Strange opent met een draak van een cliché: het hoofdpersonage wordt wakker op de grond in het midden van een onweer en weet niet hoe het daar beland is. De enige schuilplaats voor het noodweer lijkt de mysterieuze vuurtoren in de verte. De virtuele “It was a dark and stormy night”, dus. Gelukkig wordt het daarna snel beter. Véél beter.

Wie de term episodische avonturengames hoort, denkt onvermijdelijk aan Telltale Games die zowat een monopolie hebben op het genre met Back To The FutureThe Walking DeadThe Wolf Among Us en recent nog Tales From The Borderlands (waar blijft episode 2 trouwens?!) en Game Of Thrones. De Franse ontwikkelaar DONTNOD Entertainment, die van het chronisch ondergewaardeerde Remember Me, heeft er gelukkig alles aan gedaan om de vergelijkingen met die toppers minimaal en oppervlakkig te houden. Ja, het verhaal wordt voortgestuwd door keuzes die je als speler maakt en ja, 90 procent van het spel bestaat uit dialogen, maar daar houdt elke vergelijking op.

Enter de instant herkenbare Max Caulfield, een studente fotografie aan een volstrekt normaal ogende Amerikaanse high school. En om het maar meteen te zeggen: Max is een van de beste gamepersonages sinds lange tijd. Ze is het buitenbeentje dat iedereen zich wel al eens gevoeld heeft in zijn of haar tienerjaren: te hip om gepest te worden, niet cool genoeg om bij de elite te horen. Een geeky meisje met een lekker sarcastisch gevoel voor humor en een passie voor fotografie. Geen babe, geen halfnaakte warrior princess, geen over the top sexy puberfantasie, maar een alledaagse jonge vrouw in een alledaagse setting. Dat alleen al maakt van Life Is Strange meteen een verfrissende wind door dit genre van episodische avonturengames.

Al is uiteraard niet alles even normaal, want school gaat gebukt onder de plotse verdwijning van de populaire studente Amber. En oh ja, Max ontdekt dat ze over de gave beschikt om de tijd terug te spoelen. Handig op school in pakweg examentijd, natuurlijk. Max moet haar gloednieuwe superkracht echter al meteen gebruiken om de dood van een medeleerlinge te voorkomen. Het leuke aan die bizarre gave, is dat ze ook gebruikt kan worden in de vele dialogen die het spel rijk is. Wanneer je in bijvoorbeeld The Walking Dead voor een keuze gesteld wordt, is het kwestie van snel een antwoord selecteren. In Life Is Strange kan je rustig optie A kiezen en wanneer de conversatie daarna toch niet verloopt zoals je gedacht had, kan je terugspoelen en checken waartoe optie B leidt. Een simpel mechanisme, maar eentje dat er voor zorgt dat je niet meer een heel spel lang met “wat als”-scenario’s in het achterhoofd rondloopt.

Door die vele dialogen ontdek je ook dat alle personages van Life Is Strange meer zijn dan de stereotypes die ze in eerste instantie lijken. Door ermee te praten krijgen “de populaire cheerleader” en “de alternatieve rockchick” echte persoonlijkheden met diepmenselijke trekjes. Het stemmenwerk is dan ook van topniveau, al wil de lipsynchronisatie af en toe wel eens tegenwerken. Ook op grafisch gebied is Life Is Strange een geval apart. Op het eerste zicht lijkt het spel niets bijzonders. Niet oerlelijk, maar ook zeker niet van die aard dat je met open mond naar de omgeving zit te staren. Maar dat hoeft ook niet. De makers hebben gekozen voor een simpele stijl die echter perfect aansluit bij de licht melancholische sfeer van het spel. De warme pastelkleuren zorgen voor een unieke stijl die je direct in de spelwereld zuigt.

Conclusie: (voorlopig) 9/10

Deze eerste episode van Life Is Strange is een trage, maar geweldig boeiende introductie tot de magisch-realistische wereld van Max en haar vreemde krachten. En vooral: een episode die reikhalzend doet uitkijken naar de volgende hoofdstukken. Als de kwaliteit van dit eerste deel wordt aangehouden, zou de eerste kanshebber voor het beste spel van 2015 nu al wel eens bekend kunnen zijn.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen