Lijkt jouw nieuw lief ook op je ex? Dat is niet vreemd!

Koppel relatie
Pixabay

Heb je soms ook het gevoel dat het nieuw lief van je vriend of vriendin gewoon een copy paste-versie is van zijn of haar ex? Of zeggen je vrienden vaak dat jouw nieuw lief wel heel hard op het vorige lijkt? Dat is niet raar, want onderzoek heeft aangetoond dat mensen écht ‘een type’ hebben.

Mensen zoeken vaak een partner met een persoonlijkheid die op die van hen lijkt. Dat blijkt uit Duits onderzoek. Opposites attract is dus een fabeltje, zowel op het vlak van vriendschappen als op dat van relaties. Dat komt niet helemaal als een verrassing: het is belangrijk dat je in een relatie dezelfde interesses hebt en op dezelfde manier in het leven staat, anders maak je alleen maar ruzie.

Het leven voorspellen

Mensen zijn gewoontedieren. Ze zoeken een partner die een beetje hetzelfde karakter heeft als zijzelf. Het onderzoek toont aan dat er telkens een bepaalde graad van gelijkheid is tussen de twee mensen in een relatie. Het kan dus heel duidelijk zijn met welk soort persoon iemand zijn of haar leven zal doorbrengen. Daarnaast is het ook vaak al van in het begin te voorspellen of een relatie stand zal houden of niet.

Is je lief graag het kleine lepeltje? Dat is goed voor je relatie!

Als je het gevoel hebt dat je relaties telkens stuklopen, dan is daar eigenlijk een heel logische verklaring voor: je partner heeft altijd dezelfde persoonlijkheid. Relaties kunnen wel blijven duren, ook al zijn de twee karakters nog steeds dezelfde. Mensen gaan zich namelijk anders gedragen als ze bij andere mensen zijn.

Eerdere en huidige partners lijken op elkaar

Aangezien we een partner zoeken met een gelijkaardig karakter als het onze, is het logisch dat onze partners ook een persoonlijkheid hebben die op elkaar lijkt. Maar het onderzoek heeft aangetoond dat die gelijkenis vaak nog verder gaat dan dat. Onze exen lijken niet zomaar op elkaar, omdat ze op ons lijken. Ze hebben namelijk ook dingen gemeenschappelijk met elkaar, maar niet met ons.

Deze 19 kleine dingen zijn een teken dat je relatie echt goed zit.

De vragenlijst

De onderzoekers kwamen dat te weten door een vragenlijst. Die lijst met 21 vragen over de persoonlijkheid van individuen werd negen jaar lang ingevuld door 332 basisdeelnemers, hun partners en eventuele nieuwe partners. Door de lange loop van het onderzoek, was het namelijk mogelijk dat relaties strandden. De nieuwe partners vulden dan ook de vragenlijst in.

Wat bleek? Exen hebben vaak meer met elkaar gemeenschappelijk dan alleen een partner. Zo zijn ze vaak aanwezig op eenzelfde soort sociale evenementen of hebben ze dikwijls een gelijkaardige job. ‘Een type’ hebben, is dus geen fabeltje, maar dat type gaat wel wat dieper dan enkel het uiterlijk van je lief.

Een relatie op het werk? De helft van de Belgen vindt dat dik oké!

Gesponsorde artikelen