Lijstvorming bij N-VA maakt brokken: hier en daar vliegen er wielen af, met Remen, Van den Driessche en Dhaene

Lijstvorming bij N-VA maakt brokken: hier en daar vliegen er wielen af, met Remen, Van den Driessche en Dhaene

Bij N-VA broeit er wat. Bij de lijstvorming wordt behoorlijk vernieuwd in het politiek personeel: nieuwe boegbeelden komen, terwijl te lastige elementen eruit moeten. Zo gaat de exit van Grete Remen in Limburg niet onopgemerkt. Maar ook voor oudgedienden Pol Van den Driessche in West-Vlaanderen en ook Liesbet Dhaene in Brussel was geen plaats meer. Beiden haken af.

De N-VA pakt tegenwoordig uit met een pak nieuwe kopstukken. Zo is er Assita Kanko, die meteen zo goed als zeker een Europees zitje krijgt, met de tweede plek op de lijst. Of Michael Freilich, de voormalige hoofdredacteur van Joods Actueel, die vanop de vijfde plek op de Antwerpse kamerlijst ook waarschijnlijk een mandaat haalt. En straks moet ook Darya Safai nog een plekje krijgen, al is zij eerder een lobbyist dan een toekomstige partijsoldaat.

Tegelijk schuiven ook intern nieuwe namen op. In Antwerpen krijgt Valerie Van Peel met haar tweede plaats op de Kamerlijst waar ze op basis van haar media-impact recht op heeft. In West-Vlaanderen schuift men ook twee nieuwe namen, twee vrouwen ook, naar voor. Yngvild Ingels uit Menen en Maaike De Vreese uit Brugge hebben elk de tweede plek op de Kamerlijst en de lijst voor het Vlaams parlement in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen krijgt Anneleen Van Bossuyt zelfs de lijsttrekkersplaats voor de Kamer.

Onvrede in Limburg

Maar waar gehakt wordt, vallen spaanders. Zo verdwijnen er onherroepelijk een pak namen. Een paar staan zelfs niet meer op de lijst, uit onvrede. Al willen ze dat maar zelden gezegd hebben. De N-VA-top volgt het dan ook zeer dicht op: bijna dagelijks is er overleg, om dit proces zo strak mogelijk te laten lopen.

Een wiel dat er, voorspelbaar genoeg, af vloog, was in Limburg Grete Remen. Een onderneemster die zich nooit helemaal thuis voelde bij de N-VA, en het zeer moeilijk had met de strakke hiërarchie in de partij. In De Morgen reageert ze vandaag fel. “Tot vorige week woensdag ging ik ervan uit dat ik zou opkomen bij de verkiezingen. N-VA Limburg stond achter me, anders zou ik nooit een verkiesbare plaats – de vierde op de lijst voor de Kamer – aangeboden gekregen hebben. Het zijn mensen van buiten Limburg die hun veto hebben gesteld, omdat ik te dissident zou zijn en te veel afwijk van de partijlijn. Dus heb ik de eer aan mezelf gehouden.”

Remen volgde meer dan eens niet de partijlijn, onder meer over Uplace. Haar enige beschermer was op het einde nog Jan Peumans. Die liet duidelijk blijken dat hij niet opgezet was met het vertrek van Remen, onder meer op Villa Politica uitte hij z’n ongenoegen. Dat Remen verklaarde “aan voorzitter Bart De Wever te hebben beloofd dat ik niet zou natrappen”, in hetzelfde interview waarin ze uitgerekend dat wel doet, moet zuur proeven voor de N-VA.

Afscheid van Van den Driessche

Maar de frustratie zit niet alleen in Limburg. In West-Vlaanderen is er een opvallende exit voor Pol Van den Driessche, achter de schermen toch iemand met veel invloed binnen de partij. Hij droomde van een legislatuur in de Kamer, maar dat werd hem door de partijtop niet gegund. Ook hij bedankte voor een plaats op de lijst, al deed hij dat veel gecontroleerder, in een optimistische boodschap op z’n Facebookpagina. Dat hij aan de slag blijft als communicatieadviseur voor de partij maakt dat hij weinig reden tot natrappen heeft.

Brusselse herschikking

Maar ook in Brussel is er in alle stilte een paleisrevolutie aan de gang. Johan Van Den Driessche was al eerder zachtjes aan de kant gezet. Maar nu is duidelijk dat Cieltje Van Achter, de schoondochter van Geert Bourgeois en ondervoorzitter van de partij, de nieuwe baas is in Brussel. Zij trekt de lijst, en niet Liesbet Dhaene, ook al haalde Van Achter in 2014 nog 500 stemmen, en Dhaene ruim 800 op de lijst voor het Brussels gewest.

Maar Van Achter ligt om evidente redenen goed bij de partijtop, en krijgt alle steun. Dhaene bedankt daarop ook voor nog een plaats op de lijst. Ze gaat zich naar eigen zeggen “professioneel ontplooien in de privésector”.

Ook in Antwerpen moet er door de stevige herschikking nog hier en daar iemand afvloeien. Rob Van de Velde nam al afscheid van de politiek. Maar voor pakweg Yoleen Van Camp, Johan Klaps of Rita Bellens wordt het knokken op de lijst om een mooi plaatsje te krijgen.

vrt

Gesponsorde artikelen