Lijstvorming leidt bij Open Vld tot wat spanning: “We schieten in onze voet door niet beste mensen op beste plaatsen te zetten”

Lijstvorming leidt bij Open Vld tot wat spanning: “We schieten in onze voet door niet beste mensen op beste plaatsen te zetten”

De meeste partijen hebben hun puzzel voor de verkiezingen gelegd. Alleen opvallend: in Antwerpen moeten zowel Open Vld als Groen nog moeilijke knopen doorhakken. De liberalen willen absoluut evenveel mannen als vrouwen, en dus dreigt hun kopstuk en minister Philippe De Backer (Open Vld) te sneuvelen. Bij Groen moet ofwel Meyrem Almaci ofwel Kristof Calvo naar het Vlaamse niveau.

Wie is het witte konijn van Open Vld in Antwerpen? Die vraag houdt de Vlaamse liberalen zelf behoorlijk in de ban. Want de partij wil absoluut evenveel mannelijke als vrouwelijke lijsttrekkers. Dat is een strijdpunt van Gwendolyn Rutten, de partijvoorzitter, die daar een heel symbolische zaak van gemaakt heeft. Te symbolisch, vinden sommigen. Want het dreigt slachtoffers op te leveren: federaal minister Philippe De Backer wordt een beetje gedesavoueerd als hij naar de tweede plek moet.

“Dat principe van evenveel mannen als vrouwen is allemaal goed en wel, maar het dreigt ons zuur op te breken. We moeten gewoon onze beste mensen uitspelen. En die fetish van Gwendolyn verhindert ons dat te kunnen doen. Zeer jammer”, zo is bij een Open Vld-bron te horen. In Antwerpen haalde Open Vld in 2014 nog welgeteld twee zetels voor de Kamer. De ruimte voor experimenten is dus niet groot.

Daar komt bij dat De Backer net gepromoveerd werd tot minister. Hij schoof in 2016 in de federale regering, als opvolger van Bart Tommelein. Vervolgens schopte hij het in Michel II tot minister, en kreeg hij er onder meer Telecommunicatie bij. “Wat is het nut van iemand eerst op het podium te zetten, en hem er dan weer af te duwen”, zo is binnen Open Vld te horen over het lot van De Backer.

Geen overstap naar de privé

Dat hij zou overstappen naar de privé, als hij niet die eerste plaats zou krijgen, ontkent De Backer zelf, vanmorgen op Radio 1. “Ik heb als minister een mooi parcours gereden, en wil dat graag verdedigen. De partij moet met de sterkste opstelling naar voor komen. De discussie loopt nu een intern over de lijstvorming. Ik zou heel graag de lijst trekken, maar ben altijd een ploegspeler geweest. Politiek is mijn passie, ik denk dus niet aan een overstap”, zo stelt hij.

Maar toch, het moet wringen. Want de puzzel ligt zo dat er niet veel andere opties zijn dan De Backer te dumpen, ten koste van een vrouw. In West-Vlaanderen heeft Open Vld immers twee mannen: Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne. Maar die worden ‘gecompenseerd’ door Vlaams Brabant, met Maggie De Block en Gwendolyn Rutten. In Limburg is het mooi in evenwicht, met Patrick Dewael en Lydia Peeters. In Oost-Vlaanderen moet er dan naast Alexander De Croo een vrouw komen. Mogelijks is dat Carina Van Cauter, maar die zit als justitiespecialist in de Kamer, en heeft weinig zin om naar het Vlaams parlement te gaan. Alleen, dan kan ze wel de lijst trekken.

Blijven over: Antwerpen en Brussel. In de hoofdstad heeft Rutten hoe dan ook weinig greep op de lokale afdeling. Daar zijn Guy Vanhengel en Sven Gatz de logische namen, maar dan is ook daar geen gender evenwicht. Mogelijks krijgt een vrouw dan de plek voor de Kamerlijst in Brussel, maar die levert voor geen enkele Vlaamse partij een zetel op, normaal gezien. Dus twee mannen en één vrouw in Brussel dan. In Antwerpen moet je dan wel één man en één vrouw hebben. Het lijkt ondenkbaar dat Bart Somers, de populaire burgemeester van Mechelen, zich laat opzij zetten.

En zo sneuvelt dan De Backer als lijsttrekker voor de Kamer, en komt er een vrouwelijke nieuwkomer als lijsttrekker voor Antwerpen. Een naam die circuleerde als mogelijke lijsttrekker was die van Sihame El Kaouakibi, de oprichtster en directeur van het stadsproject Let’s go Urban. El Kaouakibi was voor Open Vld lid van de raad van bestuur van de VRT, ze heeft dus wel een band met de partij. Maar ze ontkent met klem: “Neen, ik trek nergens niets”, laat ze weten.

NM

Gesponsorde artikelen