Limburg kan het nieuwe IJsland worden: 44 centrales met aardwarmte brengen meer op dan kerncentrale

Aardwarmtecentrales die warm water uit de ondergrond halen en er energie van maken: het gebeurt volop in IJsland, maar het kan ook bij ons. In de Kempen en Noord-Limburg loopt een proefproject van VITO, en de resultaten zijn goed. In Limburg alleen al zouden er 44 geothermiecentrales kunnen komen, goed voor meer energie dan een kerncentrale.

Een soort goudader van ondergrondse warmte, dat heeft de VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) ontdekt in de Kempen en Limburg. Vanaf Mol, over Lommel tot Maaseik, zit op meer dan vier kilometer diepte heet water van 175 tot 200 graden. Dat is geschikt om een netwerk van geothermiecentrales te bouwen, in totaal zou het met de huidige energieprijzen gaan om 44 winstgevende centrales, zo weet het Belang van Limburg. Ze zouden samen 9.767 gigawattuur stroom kunnen produceren, dat is meer dan een kerncentrale.

In Dessel bij Mol heeft de VITO een proefinstallatie gebouwd. Die doet boringen in de laag op 3,5 kilometer diepte. De boortoren is 60 meter hoog. Als het lukt levert het een hele nieuwe tak voor de energie-industrie op, en mogelijks tot 2.000 banen.

Vanaf 90 graden voor huizen, vanaf 120 graden voor stroom

In België zit dat heet water alleen in de Kempen, Noord-Limburg, in de streek rond Voeren en Luik en in Bergen onder de grond; water dat warmer is dan 90 graden. 90 graden is genoeg om huizen te gaan verwarmen. Als het water 120 graden is, dan kan het omgezet worden in stroom.

Die stroom kan makkelijk geëxporteerd worden. Maar de ondergrondse warmte levert ook warm water voor huizen en industrie op, goed voor zo’n 35.000 gigawattuur. Alleen is dat moeilijker om ver te brengen: zo’n net gaat maar 10 kilometer ver; vandaar dat het om erg gedecentraliseerde productie gaat, met 44 kleine centrales.

“De potentie is zeer groot, maar de vraag is of we die energie er ook kunnen uithalen”, zegt Guy Engelen van VITO. “De meeste potentie zit in het noorden van Limburg waar het water 175 tot 200 graden warm is op een diepte van 4 tot 4,5 kilometer. De VITO voert nu zelf een boring op 3,5 kilometer uit in Mol en de eerste resultaten zijn zeer positief.”

“Ervaring in Duitsland leert dat die centrales niet storend zijn in het landschap en het best op industrieterreinen gebouwd worden. Ze liggen minstens drie kilometer van mekaar en kunnen gedurende 30 jaar warmte uit de ondergrond halen.”

Enkel in het groene deel denkt de VITO voorlopig dat aardwarmte kan:

Meer
Lees meer...