Left Right
scrollTop top

Limburgs provincieraadslid Ahmet Koç (sp.a) onder vuur: “Soldaten die van de riem krijgen, is dat abnormaal?”


Limburgs provincieraadslid Ahmet Koç (sp.a) onder vuur: “Soldaten die van de riem krijgen, is dat abnormaal?”

Het is heet onder de voeten bij Ahmet Koç, hij is zijn positie als Limburgse provincieraadslid bij de sp.a niet meer zeker. Tijdens de couppoging in Turkije had hij namelijk een opvallende oproep op Facebook geplaatst: “Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen.” In no time stonden honderden Turken in Beringen klaar om een gebouw te slopen van de vzw Vuslat, omdat deze gelinkt zou zijn aan de geestelijke Fethullah Gülen, aartsvijand van de Turkse president Erdogan.

“Mijn woorden waren niet bedoeld voor de mensen in Beringen, maar in Turkije. Ik was over mijn kookpunt toen ik op tv zag wat er daar aan het gebeuren was en schreef wat door mij heen ging.” Zo verklaart het Limburgse provincieraadslid Ahmet Koç van de sp.a zijn recente opvallende oproep op Facebook: “Allah, bescherm ons land tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen”, schreef hij op zijn tijdlijn toen de couppoging gepleegd werd in Turkije.

Slechts een halfuur later stonden in Beringen honderden Turken klaar om een gebouw te slopen van de vzw Vuslat, die gelinkt zou zijn aan Fethullah Gülen, een Turkse geestelijke die in ballingschap woont in de Verenigde Staten en die door de Turkse president Erdogan als aartsvijand wordt beschouwd.

Ook al zegt Koç dat zijn oproep voor Turkije bedoeld was, vindt de vzw dat hij de aanstichter is van dit geweld. De politie moet nu nog steeds de wacht houden voor het gebouw en het bestuur van Vuslat moet na verschillende doodsbedreigingen onderduiken.

Slachtofferrol

In een interview met de krant Het Laatste Nieuws zegt Koç de agressie van de Turken in Beringen absoluut niet te steunen, maar hij vindt tegelijkertijd dat zogenaamde ‘Gülenisten’ te veel in een slachtofferrol kruipen. Volgens hem zijn de Erdogan-aanhangers de “normale Turken” en niet de “barbaren”.

Koç: “Ik heb geprobeerd de Turkse jongeren in Beringen tegen te houden, maar dat lukt niet. Ook ik ben boos op Gülen. Er zijn meer en meer bewijzen dat hij achter de staatsgreep zat. Maar ik reageer me niet persoonlijk af op zijn volgers. Al stoort het me mateloos dat ze in een slachtofferrol kruipen en wij, de normale Turken, opeens de barbaren zijn.”

Dat gearresteerde soldaten na de couppoging flink van de riem krijgen, vindt hij ook helemaal niet gek. “Alleen de soldaten die zich niet vrijwillig overgaven en die op het protesterende volk hebben geschoten zullen flink van de riem gehad hebben. Is dat abnormaal? Een bekende Turkse reclamemaker en zijn zoontje zijn op de Bosporus-brug doodgeschoten. Logisch dat er dan volkswoede ontstaat.”

Na zijn spraakmakende oproep op Facebook, is Koç zijn positie als Limburgs provincieraadslid bij de sp.a niet meer zeker. Een sp.a-top gaat zich buigen over zijn uitspraken. “Ik heb een commissie opgevorderd die zal bekijken wat zijn rol was in Beringen. Iedereen die oproept tot geweld en aanzet tot verdeeldheid, wordt aangepakt”, zegt sp.a-voorzitter John Crombez.

“Smerige Erdogan-Turk”

Ondertussen vindt Koç dat Erdogan onterecht als een dictator wordt bestempeld. “Het stoort me enorm dat hij hier als dictator wordt afgeschilderd. Ook door mensen van sp.a. Ik vind dat niet correct. Ook al komt dat binnen de partij op veel kritiek te staan.”

Koc heeft zich niet geliefd gemaakt binnen de sp.a. Van een partijgenoot ontving hij al de volgende sms: “Smerige Erdogan-Turk. Jij hoort niet thuis binnen sp.a. Islamitische mafketel.”

Maar Koç blijft bij zijn standpunt. “Ik neem geen woord terug. Ik weet nog goed hoe Turkije was overgeleverd aan de corruptie en hoe lang de wachtrijen voor de ziekenhuizen waren. Erdogan heeft Turkije op alle vlakken verbeterd. Erdogan is volgens mij de ideale president voor Turkije.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update