Left Right
scrollTop top

Limp Bizkit, Steel Panther, Behemoth, Trivium en tien anderen op Graspop


Limp Bizkit, Steel Panther, Behemoth, Trivium en tien anderen op Graspop

Toen de Graspop Metal Meeting in 2012 Limp Bizkit programmeerde, leidde dat tot veel hoongelach. Dat was na het felgesmaakte optreden wel anders. Fred Durst en de zijnen mogen dat kunstje nog eens overdoen als headliner van Mainstage 2 op zaterdag 28 juni. 

Veel nieuwkomers

Opmerkelijk is weer de flinke lading bands die nog nooit op Graspop hebben gespeeld, en daarbij valt vooral Rhapsody of Fire op. Ze speelden als Rhapsody ooit zelfs nog op de Midsummer Metal Meeting, voor die met Graspop versmolt tot de Graspop Metal Meeting. En aangezien GMM dit jaar zijn 18de editie viert, is het echt straf hoe lang de Italianen het festival hebben weten te ontlopen. Of omgekeerd, wie zal het zeggen? De bombastische powermetalgroep treedt tegenwoordig op zonder mede-oprichter en gitarist Luca Turilli, die doorgaat met zijn eigen versie van de band, Luca Turilli’s Rhapsody. Rhapsody of Fire speelt zondag in de Metal Dome.

Ook Steel Panther kon een plaatsje op de affiche versieren, en speelt vrijdag. Een herkansing voor de crazy hairmetalband uit LA die enkele jaren terug al eens geboekt was maar op het laatste moment afzegde omdat de groep blut was. Twee Europese tournees later hebben ze dat excuus niet meer. De nieuwe cd All you can eat komt op 1 april uit en belooft meer van hetzelfde: politiek incorrecte teksten over seks, drugs, feesten en vrouwen. 

Terwijl Rhapsody en GMM elkaar lang konden ontwijken, kan Lynch Mob er ook wat van. Gitarist George Lynch richtte de groep al in 1989 op toen Dokken in de lappenmand lag. Vol goede ideeën vloog het snarenwonder er met enkele vrienden tegenaan maar de timing liep een beetje mank. Het debuut Wicked Sensation had perfect gepast in het hairmetaltijdperk maar kwam dus vijf jaar te laat. Het tweede wapenfeit Lynch Mob verscheen in 1992 en kreeg, je raadt het al, af te rekenen met de grungehype. Het dingt echter niets af op de capaciteiten van deze puike groep, waarvan de line-up nog sneller veranderde dan sommige rocksterren van vriendin. Een split was het gevolg, en vanaf 1998 tot nu volgden nog twee hergroeperingen en evenveel boedelscheidingen. In 2008 nam Lynch het heft echter terug in handen, en sindsdien is hij vastberaden de band opnieuw in the picture te spelen. Anno 2014 heeft hij met Tad Gonzalez een nieuwe frontman aangetrokken, en naast hem vinden we ook nog voormalige leden van Lit en Bulletboys terug. Er loopt momenteel een tournee langs clubs met naam en faam in de VS, en deze zomer maakt men de oversteek richting Europa om naast het oudere ook het jonge publiek met verstomming te slaan. Je kunt immers nooit te jong of te oud zijn voor een fijn streepje muziek, weet monkey contributor Stef Maes.

Nog een opvallende nieuwkomer is Civil War, waarvan vier muzikanten zich begin 2012 afscheurden van Sabaton. De powermetalformatie bracht inmiddels een ep en het debuutalbum The Killer Angels uit.

Heel andere koek vind je bij Powerman 5000, een Amerikaanse rock- en industrialmetalband die al meedraait sinds 1991. Het brein erachter is Spider One, de jongere broer van Rob Zombie. 

Seether komt dan weer uit Zuid-Afrika, maar de leden verhuisden al snel naar Amerika. De groep heeft aanstekelijke songs die een brug weten te slaan tussen rock en metal. Mocht Nickelback ooit grunge ontdekken dan zouden ze klinken als Seether. De schreeuwende en gillende meiden onder ons nemen alvast plaats op de eerste rij, want de heren van Seether zien eruit als een stel echte rockers. Ze kunnen ook rocken als de besten, stelt monkey contributor Robby Embrechts.

Bij Walking Papers zien we een bekende kop, namelijk bassist Duff McKagan, bekend van onder meer Guns n’ Roses en Velvet Revolver. Met Walking Papers komt hij op vrijdag potige bluesy hardrock spelen in de Metal Dome, waar Miss May I dezelfde dag een portie strakke metalcore op de festivalgangers loslaat.

Terugkomers

Bij de terugkomers vallen vooral de ruige bands Nile en Behemoth op, die vaste klant zijn op de Metal Meeting. De respectievelijke death- en blackmetalbands hebben dan ook een ijzersterke livereputatie, wat ze op zaterdag in de Marquee (Nile) en vrijdag op Mainstage 2 (Behemoth) nog eens komen bevestigen.

Protest The Hero trakteert de Open Air Stage zaterdag op een eclectische maar retestrakke mix van metalcore en euh, zowat alle andere stijlen binnen de metal.

Trivium komt zaterdag beuken op Mainstage 2, terwijl Sebastian Bach zondag mag aantreden in de Metal Dome. Hopelijk laat genoeg, zodat hij minder last heeft van zijn ochtendhumeur als vorige keer.

De Graspop Metal Meeting vindt plaats in festivalpark Stenehei in Dessel van vrijdag 27 juni tot en met zondag 29 juni. De grote kleppers en gevestigde waarden krijgen een plaats op Mainstage 1 en 2. De intieme(re) acts spelen in de Marquee en de Metal Dome, terwijl in de Metal Plaza een extra openluchtpodium focust op vers bloed.

Alle info over de ticketverkoop vind je op http://www.graspop.be/nl/tickets

Elke De Pourcq, Steven Alen, Stef Maes, Robby Embrechts


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588