Linde Merckpoel doet het #lichtuit in de Ghelamco Arena

Linde Merckpoel doet het #lichtuit in de Ghelamco Arena

StuBru-boegbeeld Linde Merckpoel deed gisteren alle lichtjes uit van de Gentse Ghelamco Arena, waar voetbalclub AA Gent speelt. Iedereen die langs de E40 of E17 voorbij Gent rijdt, heeft het blauw verlichte stadion al gezien. Maar voor de actie #Lichtuit werd het dus helemaal zwart. 

500.000 lichtjes, zoveel zijn er nodig om de Ghelamco te verlichten. Led-lichtjes, dus in die zin is de Ghelamco Arena eigenlijk al heel vooruitstrevend: het energieverbruik valt reuze mee. 

Maar het draait om de symboliek natuurlijk. Dinsdag dee StuBru samen met minister van Energie Annemie Turtelboom het licht uit van de VRT-toren aan de Reyerslaan, gisteren dus die machtige arena. Linde zette alle lichtjes live uit, tijdens Café Corsari

Een luisteraar merkte deze week op StuBru op dat de Ghelamco Arena dag en nacht verlicht blijft. Hij vond dat verspilling van energie. En zo besliste Merckpoel en co dat ze die Arena dan toch maar eens gingen uitzetten. 

Lichtuit: samen energieverspilling tegengaan.

Bedoeling was om #lichtuit mee onder de aandacht te brengen. Doel van die actie is heel simpel: hoe kunnen we met z’n allen, door kleine inspanningen black-outs vermijden. Want door een aantal defecten bij stroomcentrales zouden we deze winter wel eens zonder stroom kunnen vallen. Maar als iedereen zijn gedrag een beetje aanpast, dan krijgen we helemaal geen stroompannes. De lichten uitdoen als ze niet nodig zijn, is een voorbeeld, maar net zo goed aardappelen in de microgolf koken of je was wat later doen draaien en op 30 graden. 

Onder andere Frank Debooser is op Twitter ook hevig campagne aan het voeren. Gisteren nog tweette hij het beeld van verlichting in West-Europa: niet fraai, hoeveel we verbruiken.

Wie meer info wil en zelf wil meedoen aan de actie: www.lichtuit.be

Gesponsorde artikelen