Liters wijn en wilde vogels: de botten van Richard III roddelen over zijn decadente leven

Zin in een stukje gebakken pauw, reiger of zwaan? En zou je het vervolgens doorspoelen met drie liter dure wijn? Koning Richard III van Engeland zou alvast niet geaarzeld hebben. Britse wetenschappers hebben immers uit zijn botten kunnen afleiden dat de laatmiddeleeuwse vorst een echte levensgenieter was, die excessen niet schuwde.

Zeker drie liter bier en wijn per dag. Gigantische hoeveelheden aan exotische vissen en gevogelte, zoals karper, snoek, zilverreiger en pauw. Dingen waar een gewone mens uit de middeleeuwen enkel maar van kon dromen. Dat verraadt het onderzoek van het ‘British Geological Survey’ over de eetgewoonten van koning Richard III. 

Een rib, tanden en een dijbeen

Het geologische instituut onderzocht de lang verloren gewaande botten van de vorst. Aan de hand van de radioactieve isotopen die op de botten achterblijven kan men verschillende factoren achterhalen: bijvoorbeeld hoe en waar je leefde, en ook wat je at. Want wat je eet laat altijd een chemische signatuur achter op jouw lichaam. Dat blijft eeuwen bewaard. Tegenwoordig staat de technologie al zo ver dat je aan de hand daarvan min of meer de levensloop van iemand kan reconstrueren.Bij koning Richard III onderzocht men een rib, zijn tanden en een dijbeen. Niet geheel toevallig gekozen, aangezien die drie ons meer kunnen vertellen over zijn verschillende levensfasen: tanden over zijn kindertijd en jeugd, het dijbeen iets over zijn laatste vijftien levensjaren en de rib iets over zijn laatste drie jaar. Want tanden veranderen bijna niet meer eens je jouw melktanden kwijt bent, de dijbenen en ribben ‘vernieuwen’ zichzelf om de respectievelijk drie en vijftien jaar. 

Exotische excessen

Voor Richard koning werd behoorde hij al tot de aristocraten. Veel van hen in de middeleeuwen aten veel vis en gevogelte. Tijdens de vastenperiode werden die immers niet als vlees aanzien. Al bij al gaf dat een proteïnerijk dieet. Vanaf het ogenblik dat Richard III koning werd begon het uit de hand te lopen: hij begon meer en meer voor het exotische te kiezen. Karpers die kwamen uit kweekvijvers die speciaal voor hem aangelegd waren, wijnen die van alle uithoeken van de wereld kwamen enzovoorts. Want exotisch en gevarieerd eten stond in die tijd gelijk aan status hebben. 

Niet dat het goede eten hem veel hielp in zijn latere leven. Hij kreeg op latere leeftijd last van een spoelwormeninfectie door diezelfde voeding. Verder stierf hij een gewelddadige dood in de slag bij Bosworth in 1485. Daar liep hij maar liefst tien steekwonden op, waarvan twee in zijn hoofd. Ook zal hij de geschiedenis ingaan als een machtswellusteling, in verschillende stukken van Shakespeare wordt hij afgebeeld als antagonist. Het is overigens vrij ironisch dat iemand die zijn hele leven vrat en zoop eindigde op een druilerige parking in Leicester.
Meer
Lees meer...