Left Right
scrollTop top

Live the dream en krijg geld om te gamen: Anderlecht zoekt zijn eigen professionele FIFA-speler


Live the dream en krijg geld om te gamen: Anderlecht zoekt zijn eigen professionele FIFA-speler

Anderlecht zal de eerste Belgische club worden die een eSporter in dienst zal nemen. De gelukkige, die zal gekozen worden na meerdere kwalificatierondes, zal paars-wit gaan vertegenwoordigen op FIFA-toernooien over de hele wereld. En ja, wij zijn nu al jaloers.

Het is de droom van vele jongeren, betaald worden om te gamen. Maar met eSports is het werkelijkheid geworden. Het professioneel gamen blijft maar groeien. Het event League of Legends Worlds had zo, bijvoorbeeld, maar even een maximum van 14,7 miljoen kijkers die tegelijkertijd keken en zo’n slordige 43 miljoen unieke kijkers. Dat de eSports aan het boomen is, is dan ook een understatement. In België merken we daar echter amper iets van. Maar voetbalclub Anderlecht wil daar nu verandering in brengen.

De club uit de Jupiler Pro League heeft een wedstrijd georganiseerd om zijn eerste eigen professionele FIFA17-speler te vinden. De gamer of gamester zal Anderlecht gaan vertegenwoordigen op alle internationale toernooien.

“Op z’n Anderlechts”

“Je moet openstaan voor nieuwe tendensen. Die eSports-toernooien zijn enorm populair bij jongeren. Het is een manier om Anderlecht te promoten bij die leeftijdscategorie”, legt David Steegen, communicatieverantwoordelijke bij RSCA, uit aan newsmonkey. Om hun uitverkorene te vinden, hebben ze bij Anderlecht de handen in elkaar geslagen met 4Entertainment, een grote speler op vlak van eSports.

Want, net zoals bij een ‘echte’ speler, heeft Anderlecht een profiel waar ze naar zoeken: “Het zal iemand zijn met dezelfde waarden als de club. Hij zal bij voorkeur uiteraard Anderlecht-supporter zijn en tweetalig, maar hij moet ook op z’n Anderlechts spelen: technisch en offensief. Het moet iemand zijn met een winnaarsmentaliteit”, ligt Steegen toe.

Zoals een ‘echte’ speler van Anderlecht

Het initiatief heeft enorm veel succes: de club legt ons uit dat er bijna 3.000 kandidaten zich hadden aangemeld. Van die 3.000 werden er 256 uitgenodigd voor een toernooi 29 en 30 april. Daar zullen er minstens 16 van overblijven die zich kwalificeren voor de ultieme test deze zomer op de fandag van Anderlecht. Dat alles voor dè beloning: een contract van een jaar bij Anderlecht om over heel de wereld toernooien te gaan spelen.

En dat is niet enkel voor de lol. Want de speler zal ook gewoon een salaris krijgen. Al “moet nog worden bekeken” wat dat juist zal inhouden. “Alles hangt af van het profiel van de speler. Als iemand zijn job moet opgeven om zich vrij te maken om die toernooien te gaan spelen … dat is een ander verhaal”, zegt Steegen. Hij zal ook worden behandeld net zoals Your Tielemans en co.: werken aan de techniek, tactische training, medische opvolging, de mogelijkheid om gebruik te maken van hun trainingsfaciliteiten, … Ze pakken het meteen groots aan bij paars-wit.

Volgen er nog anderen?

Anderlecht is uiteraard geen pionier op het vlak van eSports in Europa. Clubs zoals PSG in Frankrijk of Wolfsburg in Duitsland waren Anderlecht al enkele maanden voor. Ook zij mikken met eSports op een jonger publiek. Anderlecht zal zich voorlopig focussen op FIFA17 (en daarna FIFA18, van zodra dat uitkomt), ook al zijn titels als League of Legends of Counter-Strike al veel verder ontwikkeld op vlak van eSports. Misschien volgen andere Jupiler Pro League-ploegen Anderlecht wel en geven ze hier het startschot van een Belgische eSports-gekte.

Wil je meer weten, bekijk dan onderstaande video:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755