Coronamaatregelen na een maand: we zijn dikker geworden

Mensen eten ongezonder tijdens de lockdown
ISOPIX

De Coronamaatregelen zijn nu een kleine maand van kracht. We mogen ons “kot” niet verlaten, dus blijft iedereen zoveel mogelijk binnen. Uit een onderzoek van online apotheek Viata bij 1.000 Belgen bleek dat maar liefst 35 procent van hen tijdens die maand was bijgekomen. Twaalf procent verklaart meer dan twee kilo te zijn verdikt.

We snoepen beduidend meer en bewegen veel minder. Stress, verveling en angst lijken de grote boosdoeners. Bovendien verandert het eetpatroon bij velen: we eten meer kant- en klare en afhaalmaaltijden, maar ook rijst en pasta. Terugkeren naar ons normaal eet- en beweegpatroon is de grote uitdaging tijdens deze coronamaatregelen.

Verkoop weerstandsverhogende supplementen stijgt

Bij online apotheek Viata merken ze het effect van de coronacrisis. Apothekers worden overspoeld met vragen over hoe je de weerstand en energie kan verhogen, stress verlichten en gewicht verliezen. Weerstandsverhogende supplementen worden tot vijftien keer meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers na één maand lockdown zijn niet mis:

  • 35 procent van de ondervraagden is bijgekomen, twaalf procent zelfs meer dan twee kilo.
  • 25 procent eet meer dan voor de lockdown. Eén op drie snoept dan weer meer. Dat is vooral zo bij mensen onder de 35 jaar.
  • 53 procent verveelt zich vaak tijdens deze lockdown.
  • 34 procent beweegt en/of sport minder. 36 procent heeft tijdens de lockdown gewoon geen zin om te sporten. 77 procent wil het huis simpelweg niet verlaten.

Nochtans bestaan er genoeg apps die je helpen om thuis fit te blijven tijdens de lockdown.

Verminderde weerstand

EPA.EU

De cijfers zijn te begrijpen, maar we moeten er ook mee oppassen, waarschuwt Annelies Vanderlinden van Viata. “Door meer en ongezonder te eten en minder te bewegen kan onze weerstand verminderen. Dat is natuurlijk niet wat we in deze corona-tijden willen”, legt ze uit. “We moeten dus zoveel mogelijk proberen om onze normale eet- en beweegpatronen te handhaven. Nam je op kantoor geen koek bij je koffie? Doe dat dan thuis ook niet.”

We moeten dus absoluut voor onszelf blijven zorgen en onze eigen barometer goed in de gaten houden, zowel fysiek als mentaal, om deze coronacrisis zo goed mogelijk het hoofd te bieden.

Gesponsorde artikelen