Londense effectenmakelaars krijgen onbeperkt verlof; bedrijf wil burnout bestrijden

De Londense effectenmakelaar FinnCap geeft zijn werknemers vanaf volgend jaar het recht op onbeperkte vakantie, met een verplichting om minstens vier weken vrijaf te nemen. Met die ingreep wil het bedrijf een poging ondernemen om burnout bij zijn personeel te bestrijden. Sam Smith, chief executive van FinnCap, merkt op dat de medewerkers moeten kunnen recupereren van de drukke tijd die ze achter de rug hebben.

“FinnCap heeft naar eigen zeggen een druk jaar achter de rug, waardoor de directie besliste om zijn werknemers de kans te bieden om zoveel vakantie te laten opnemen als ze nodig hebben”, betoogt de Britse krant The Guardian.

“Het bedrijf vraagt ​​zijn zakenbankiers, verkopers en andere werknemers om jaarlijks minstens vier weken vakantie te nemen. Ook wordt erop gehamerd minstens twee of drie dagen per kwartaal vrijaf te nemen.”

Snelle vakantie

“De medewerkers zijn na de hectische periode van de voorbije twee jaar echt uitgeput”, motiveert Sam Smith de beslissing. “Dat wordt met een snelle vakantie niet opgelost. Het probleem is dat mensen niet genoeg vakantie namen, want velen kregen een schuldgevoel wanneer ze vrije tijd vroegen.”

“Wij willen die situatie omkeren. Er wordt geen maximum pakket vakantiedagen aangeboden, maar er zal wel worden gewerkt met een minimum aantal dagen vrijaf die verplicht zullen moeten worden opgenomen.”

“In de Verenigde Staten hebben een aantal bedrijven, vooral in de technologiesector, een soortgelijk onbeperkt vakantiebeleid ingevoerd, maar in de financiële sector is een dergelijk initiatief ongebruikelijk”, zegt The Guardian nog.

Eerder dit jaar gaven bedrijven zoals Nike, LinkedIn en Bumble hun werknemers een betaalde week vakantie om de stress, veroorzaakt door de coronapandemie en het thuiswerk, te verlichten. CitiGroup kondigde in maart aan dat er voortaan op vrijdag geen videovergaderingen meer mochten worden gehouden.

PricewaterhouseCooper en Deloitte gaven anderzijds aan dat de werknemers voortaan zelf zouden kunnen beslissen waar en wanneer ze zouden werken.

Alternatieven

Er zijn echter aanwijzingen dat medewerkers zich tegenover de extra vakantie vaak terughoudend opstellen. “De meeste willen niet bestempeld worden als individuen die van alle mogelijkheden profiteren om zo weinig mogelijk te werken”, zegt de krant.

“Het softwarebedrijf CharlieHR heeft daardoor uiteindelijk een soortgelijk vakantiebeleid moeten intrekken en vervangen door alternatieve voordelen.”

Ben Gately, chief executive van het softwarebedrijf, getuigde dat het aanbod bij vele werknemers een zekere angst leek te veroorzaken.

“De meeste medewerkers wilden weten hoeveel dagen ze echt vrij konden nemen”, zegt Gately. “De realiteit is uiteraard dat deze vakanties niet echt onbeperkt zijn. Vele werknemers vroegen daarom een concreet aantal vrije dagen die konden worden genomen.”

Sam Smith, die FinnCap veertien jaar geleden oprichtte en daarmee de eerste vrouwelijke chief executive van een beursbedrijf in de City of London werd, stelde dat het belangrijkste is dat het personeel op geregelde tijdstippen een pauze inlast.

“Hierdoor krijgen de werknemers enkele dagen rust, waarbij ze niet altijd op hun dossiers gefocust zijn en de kans krijgen hun mentale gezondheid te verzorgen. Dat is noodzakelijk om burnouts tegen te gaan.”

“De werknemers moeten bovendien de kans krijgen om dagelijkse huishoudelijke bekommernissen te regelen zonder daarvoor vakantie te moeten opnemen.”

(am)

Meer
Lees meer...