Loones: “Niet nodig om Schlitz te vervangen, regering telt al te veel leden”

N-VA-kamerlid Sander Loones roept de regering-De Croo op om de positie van staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit te schrappen. “Wijs de bevoegdheid toe aan een minister die er al zit.”


Luister hier naar het volledige interview met Sander Loones in The Morning Drive op Business AM:


In het nieuws: Sarah Schlitz (Ecolo) nam ontslag als staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, na leugens over het gebruik van haar persoonlijke logo bij projecten waar subsidies aan vasthingen.

De vraag is nu: wie volgt haar op?

Het antwoord van de oppositiepartij N-VA: “Best niemand.”

  • “Deze regering van Alexander De Croo telt twintig ministers en staatssecretarissen. Dat is gigantisch veel en meer dan de vorige regering. Er zijn ook zeventig kabinetsmedewerkers meer en deze regering kost 15 miljoen euro meer dan de vorige regering”, telt Loones uit.
  • Na de recente heisa rond parlementaire pensioenen stijgt de roep om meer zuinigheid. “Ik denk dat er nu een opportuniteit op tafel komt”, zegt Loones daarover. “Met het ontslag van mevrouw Schlitz kan ook beslist worden om geen nieuwe staatssecretaris aan te duiden en die – belangrijke – bevoegdheid gewoon toe te wijzen aan een minister die er al zit.”
  • “Op die manier kunnen wij niet alleen in slogans blijven hangen, maar ook duidelijk maken aan de mensen dat we de boodschap begrepen hebben dat de politiek ook op zichzelf moet bezuinigen. Dat kan perfect door een staatssecretaris minder te benoemen.”

De context: Dat de federale regering vijftien ministers en vijf staatssecretarissen telt, heeft te maken met de heterogene samenstelling van de coalitie, die uit zeven partijen bestaat. Een staatssecretaris minder wijzigt de verdeelsleutel en de politieke evenwichten binnen de Vivaldi-ploeg. Of de regering ingaat op de oproep van Loones, is dus zeer de vraag.

Meer
Lees meer...