Loopt Londen leeg? Brexit dreigt Europa in diepe economische crisis te sleuren: Brits vastgoed stort in

Loopt Londen leeg? Brexit dreigt Europa in diepe economische crisis te sleuren: Brits vastgoed stort in

Alle lichten staan op rood voor de Britten. Het referendum over de Brexit, en vooral de stuurloosheid, het gebrek aan leiderschap en een plan, leiden tot grote zorgen in de UK. Want het vastgoed, jarenlang duurder en duurder geworden, zeker in Londen, dreigt als een zeepbel uiteen te spatten. En dat zou wel eens hele nare gevolgen kunnen hebben voor de economie.

Hou je vast aan de takken van de bomen, want er dreigt economisch onweer. Dat komt uit de Britse hoofdstad. Die stemde in het referendum massaal voor ‘Remain’, de Londenaars willen in de EU blijven. En dat deden ze niet zomaar met hun hart, maar ook met hun portefeuille: Londen dreigt veel te verliezen nu de UK de EU zal verlaten.

De Britse hoofdstad fungeert als het financiële hart van Europa: heel veel transacties en deals worden daar uiteindelijk uitgewerkt en beklonken. De grootste advocatenkantoren en banken zitten daar, zelfs in die mate dat Londen door dromers als dé uitdager van New York gezien werd als financieel centrum van de wereld. In zo’n stad is vastgoed (kantoren maar ook woonplekken) waanzinnig duur. De prijzen zijn de laatste jaren echt geëxplodeerd.

Maar nu dreigt het tegenovergestelde: kan Londen nog wel het hart van financieel Europa zijn als het uit die EU trekt? Beleggers denken duidelijk van niet: ze trekken massaal hun geld weg uit vastgoed in de UK en zeker Londen. Drie grote Britse fondsen van vastgoed konden gisteren niets anders dan de handel stilleggen, omdat er een soort rush bezig was om geld weg te halen. Aviva, M&G en Standard Life konden niet anders dan aan de noodrem trekken.

Paniek op Europese beurzen

Dat signaal veroorzaakte dan weer een schokgolf op de beurs. Heel Europa ging in het rood, nadat het de dagen vlak na het referendum al heel stevige verliezen liet optekenen. Dat verlies was de afgelopen dagen wat goedgemaakt, maar de vastgoed dreigt nu wel degelijk in te klappen en dat doet velen schrikken.

Zeker omdat vastgoed in 2007, toen de grootste financiële crisis in decennia begon, ook zo’n cruciale rol speelde. Jarenlang waren de prijzen van Amerikaanse kantoren en huizen naar omhoog geschoten, gefinancierd door complexe financiële producten. Toen de muziek stopte, viel heel het boeltje als een kaartenhuis ineen. En ook toen begon het met twee vastgoedfondsen die hun handel moesten stilleggen nadat klanten massaal geld begonnen terug te vragen.

Zo’n vaart als in 2007 zal het wellicht niet lopen, Londen is niet zo groot als heel de VS. En zeker in Amerika zijn ze er nogal gerust in: de Centrale Bank van de VS liet al weten niet te vrezen voor ‘besmetting’. Maar misschien is dat bluf: de UK kan wel degelijk zwaar gaan wegen op Europa. Want de Britten staan vandaag bijzonder zwak, en dat maakt vooral de minder sterke broertjes binnen de eurozone kwetsbaar. Want Italië, Spanje en Portugal zijn na jaren van crisis zachtjes uit de gevarenzone gekropen, maar daarom nog niet echt ‘gezond’ te noemen. Een Europese wervelwind doet hen zo weer in de rode cijfers gaan.

Gesponsorde artikelen