Los Angeles FC meest waardevolle club in Amerikaanse voetbal

De voetbalclubs uit de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) hebben momenteel een gemiddelde waarde van 582 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 55 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van analist Sportico’s, gebaseerd op de zakelijke portfolio en de vastgoedbezittingen van de clubs.

De gezamenlijke waarde van de competitie, die achtentwintig clubs telt, wordt door Sportico op 16,3 miljard dollar geraamd.

American football

Los Angeles FC is met een bedrag van 900 miljoen dollar de meest waardevolle club uit de Amerikaanse voetbalcompetitie. Die waarde is tegenover vorig jaar nog met 5 procent toegenomen. LA Galaxy staat met een waarde van 865 miljoen dollar op de tweede plaats, gevolgd door Atlanta United (855 miljoen dollar), Seattle Sounders (725 miljoen dollar) en Toronto FC (705 miljoen dollar).

Sportico wijst erop dat de waarde van de Amerikaanse voetbalclubs nog wel ver achterblijft op de top teams uit andere competities. De Dallas Cowboys, de grootste club uit de Amerikaanse National Football League (NFL), zouden immers een waarde van 7,64 miljard dollar vertegenwoordigen.

Toch telt de Amerikaanse voetbalcompetitie inmiddels twintig clubs met een waarde van minstens 500 miljoen dollar. De ranglijst wordt afgesloten door CF Montreal, waarvan de waarde op een bedrag van 390 miljoen dollar werd geraamd, voorafgegaan door Colorado Rapids (400 miljoen dollar).

Apple

De meeste clubs lieten tegenover vorig jaar een bescheiden groei van enkele percentages optekenen. Alleen Chicago Fire kon geen waardestijging laten optekenen. De sterkste groei werd opgetekend door Nashville SC en FC Dallas, die elk een waardestijging met 13 procent tot respectievelijk 520 miljoen dollar en 470 miljoen dollar lieten registreren.

De groei toont echter dat de Amerikaanse voetbalcompetitie aan interesse wint. Dat blijkt ook uit het samenwerkingsakkoord dat de Major Soccer League met het technologiebedrijf Apple heeft afgesloten. Dat contract heeft een waarde van 250 miljoen dollar per jaar.

“Deze overeenkomst betekent voor het voetbal in de Verenigde Staten een belangrijke omslag”, benadrukte Mark Abbott, voorzitter van de Major Soccer League. Inmiddels is met St. Louis City een 29ste team voor de competitie aangetrokken. Het dertigste team zou uit Las Vegas afkomstig zijn.

(kg)

Meer
Lees meer...