Left Right
scrollTop top

‘Lost’-actrice Mira Furlan overleden op 65-jarige leeftijd


Mira Furlan Danielle Rousseau Lost
© Mira Furlan als Danielle Rousseau in ‘Lost’ – Bron: ABC

De Kroatische actrice en zangeres Mira Furlan is afgelopen woensdag overleden. Dat is bekendgemaakt op haar eigen Twitter-account. Furlan is vooral bekend van haar rollen in Babylon 5 en Lost. Ze werd 65 jaar.

Mira Furlan werd in 1955 geboren in Zagreb, dat toen nog in het voormalige Joegoslavië lag. Als kind kreeg ze al snel interesse in muziek en acteren waardoor ze ook ging studeren aan de academie voor dramatische kunst in Zagreb.

Na haar studies was ze lid van het Nationaal Kroatisch Theater waarmee ze heel wat voorstellingen deed in zowel Zagreb als Belgrado. Daarnaast was ze ook te zien in de film Otac na službenom putu (Toen Papa Op Zakenreis Was), die op het filmfestival van Cannes in 1985 de Gouden Palm won.

Vluchten naar New York

Ook tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog in 1991 bleef Furlan optreden in het theater van Belgrado. Dat leverde haar zoveel kritiek op dat ze met haar man, de Servische regisseur Goran Gajić, vluchtte naar New York.

Daar kreeg Mira Furlan in 1993 een rol als Delenn in de sciencefictionserie Babylon 5. Die rol zou ze vijf jaar lang vervullen. In 2004 was Furlan te zien als de mysterieuze Française Danielle Rousseau is de succesreeks Lost.

Het zou uiteindelijk nog tot 2002 duren voor Furlan terugkeerde naar haar geboortestad. Dat deed ze om de hoofdrol te spelen in de theaterproductie Medea. Toch bleef ze altijd wonen in New York, een stad waar ze naar eigen zeggen verliefd op is geworden.

Overleden

Het is ook daar dat ze afgelopen woensdag op 65-jarige leeftijd overleden is. De exacte doodoorzaak is niet gekend. Wel lijkt het erop dat Mira Furlan al langer ziek was. Babylon 5-maker J. Michael Straczynski tweette na haar overlijden namelijk dat hij bleef hopen op verbetering.

LEES MEER:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.676.033
 • Aantal
  doden
  2.547.184
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141