Lot Puigdemont bezegeld: zou nu wel eens snel voor acht jaar de cel in kunnen gaan

Lot Puigdemont bezegeld: zou nu wel eens snel voor acht jaar de cel in kunnen gaan

De uitspraak van een Duitse rechter gisteren dat oud-regiopresident Carles Puigdemont alleen kan worden overgeleverd aan Spanje als dat land hem slechts aanklaagt wegens corruptie en de Catalaanse separatist op borg vrijliet, lijkt goed nieuws. Maar is het dat wel? 

Carles Puigdemont wordt op borgtocht vrijgelaten heeft een gerechtshof in Duitsland, waar de Catalaanse oud-premier was opgepakt, gisteren besloten. Het hof oordeelde dat Puigdemont alleen corruptie verweten kan worden en niet rebellie, waar Spanje hem voor wil vervolgen.

Die corruptie-aanklacht is volgens de rechter echter wel voldoende om hem uit te leveren. De onderhandelingen hierover mag de oud-premier in vrijheid afwachten als hij een borgsom van 75.000 euro heeft betaald.

De Spaanse overheid zegt in een reactie het oordeel van de rechter te respecteren en op “gepaste wijze” ervoor te zorgen dat de wetten van het land worden nageleefd. Als Spanje Puigdemont alleen gaat aanklagen voor corruptie, kan een overlevering wel tot stand komen en kan Puigdemont naar Spanje, al heeft het als gevolg dat de Catalaanse leider daarna alléén voor dat misbruik van publieke gelden berecht kan worden. De maximumstraf daarvoor is in Spanje acht jaar.

De uitspraak was eigenlijk verwacht. In de Duitse wet staat rebellie niet expliciet omschreven. De kans leek daarom groot dat Duitse rechters alleen een makkelijke aanklacht als misbruik van overheidsgelden of corruptie zouden beoordelen. Volgens het stelsel van de overleveringswet kan de opgeëiste persoon alleen worden vervolgd of gestraft voor de feiten waarvoor de overlevering is toegestaan.

Als Spanje Puigdemont alleen gaat aanklagen voor corruptie, kan een overlevering wel tot stand komen en kan Puigdemont naar Spanje, al heeft het als gevolg dat de Catalaanse leider daarna alléén voor dat misbruik van publieke gelden berecht kan worden. De maximumstraf daarvoor is in Spanje acht jaar.

Lot lijkt bezegeld

Desalniettemin lijkt het lot van Puigdemont bezegeld: na een eerste veroordeling (voor corruptie) kan het Spaanse Hooggerechtshof een nieuwe zaak tegen de afgezette Catalaanse regiopresident openen. Duitse media hebben achterhaald dat de Duitse regering niet van plan is een veto uit te spreken om de uitlevering tegen te houden. De reden die daarbij genoemd wordt, is dat het een zaak van de deelstaten is. De Duitse minister van Justitie zou dit standpunt al op de dag van de aanhouding met haar kabinetscollega’s hebben afgesproken.

Puigdemont werd eind maart net voorbij de grens met Denemarken gearresteerd door de Duitse politie. Hij kwam uit Finland, waar hij een bezoek bracht aan parlementariërs in Helsinki.

Terwijl hij in Scandinavië meedeed aan politieke discussies, bleef de Spaanse recherche hem in de gaten houden. De geheime dienst plakte een gps-zender op zijn auto, waarmee hij makkelijk gevolgd kon worden.

Zijn arrestatie zorgde voor protesten in Barcelona, waar tienduizenden Catalanen aan meededen.

België

Spanje had een internationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont uitgevaardigd vanwege het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid in oktober vorig jaar. De oud-premier verbleef eerder al enkele maanden samen met vier andere Catalaanse politici in België na de mislukte poging om Catalonië onafhankelijk te maken. Spanje wilde hem vervolgen voor rebellie, waar in het land een celstraf van maximaal 25 jaar op staat.

Het Belgische gerecht heeft drie naar België gevluchte ministers van de afgezette Catalaanse regering donderdag gehoord en onder voorwaarden weer vrijgelaten.

Meritxell Serret, Lluís Maria Puig en Antoni Comín werden in Brussel formeel op de hoogte gesteld van het nieuwe Europese aanhoudingsbevel dat Spanje tegen hen en Puigdemont heeft uitgevaardigd. De Brusselse raadkamer doet op een nog te bepalen datum uitspraak over de uitlevering van de drie.

In totaal worden 25 separatistische politici berecht wegens rebellie, verduistering of ongehoorzaamheid.

Desalniettemin lijkt het lot van Puigdemont bezegeld: na een eerste veroordeling (voor corruptie) kan het Spaanse Hooggerechtshof een nieuwe zaak tegen de afgezette Catalaanse regiopresident openen.

Gesponsorde artikelen