Luc Sels volgt Rik Torfs op als rector van de KU Leuven … met een minimaal verschil in stemmen

Luc Sels volgt Rik Torfs op als rector van de KU Leuven … met een minimaal verschil in stemmen

De rectorenstrijd in Leuven is voorbij en Luc Sels is als overwinnaar uit de bus gekomen: hij volgt Rik Torfs op. Die laatste ziet een tweede termijn aan zich voorbij gaan, met een absoluut minimaal verschil aan stemmen: 38. Daarmee keert de relatieve rust terug naar de KULeuven, na een beroerde laatste verkiezingsweek.

Vanaf augustus 2017 staat Luc Sels, en niet meer Rik Torfs, aan het hoofd van de KULeuven. Sels is een bedrijfssocioloog en decaan van de faculteit economie.

Interessant: de onverwachte winnaar van de rectorverkiezingen versloeg Torfs met …. 38 stemmen. Zoals bij onder andere de Universiteit Gent zijn de stemmen aan de KUL namelijk gewogen. Hoewel de stem van proffen en personeel dus meer doorweegt (en zij overwegend Torfs stemden) kozen de studentenvertegenwoordigers, het administratief en technisch personeel en het assisterend academisch personeel voor Sels.

De laatste week had de verkiezing een hoog showgehalte gekregen, met de studentenraad die uit de verkiezingscommissie stapte en Sels die een medewerker van Torfs aanklaagde. Met de overwinning van Sels keert de rust nu terug. In augustus mag Sels aantreden, hij blijft vier jaar op het rectorenstoeltje zitten.

De man reageerde al zelf “Ik begrijp dat de positie de laatste jaren wat commotie veroorzaakt heeft, en dat het verschil in stemmen eerder beperkt was. Ik ga dan ook mijn best doen om een breed draagvlak te creeĆ«ren.”

Gesponsorde artikelen