Left Right
scrollTop top

Luchtverkeer Zaventem en Charleroi zwaar verstoord door spontane staking luchthavenleiders


Luchtverkeer Zaventem en Charleroi zwaar verstoord door spontane staking luchthavenleiders

De luchthaven van Zaventem ligt vanavond zo goed als plat. Dat heeft alles te maken met het sociaal akkoord tussen Belgocontrol en de vakbonden dat niet in goede aarde is gevallen bij het grootste deel van de vakbonden. Bovendien was de toegangsweg naar Brussels Airport een tijdlang afgesloten door een verdacht voertuig. Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse gekomen en de luchthaven is intussen opnieuw bereikbaar.

Eerder vandaag maakte Belgocontrol nog bekend dat er een sociaal akkoord was bereikt over de pensioenleeftijd van de werknemers van de Brusselse luchthaven. Achteraf bleek dat de Gilde van de Luchtverkeersleiders (BGATC), die het grootste deel van de werknemers vertegenwoordigen, tégen het akkoord stemden. Enkele werknemers voerden spontaan actie door zich ‘ziek te melden’.

In een persbericht laat Belgocontrol weten dat die actie op poten is gezet door de Gilde van de Luchtverkeersleiders “omdat die zich niet kan vinden in het akkoord en daarom collectieve acties voert”. De voorzitter van de Gilde zelf ontkent formeel dat zij hebben opgeroepen tot actie. De socialistische vakbond ACOD distantieert zich van de actie. Of de vakbonden ACV en VSOA de actie steunen en in welke mate, is nog niet duidelijk.

Voorlopig kunnen er amper vliegtuigen vertrekken of landen op Zaventem. De luchthaven zelf roept reizigers op om contact op te nemen met de vliegtuigmaatschappijen. Verschillende vluchten worden omgeleid naar luchthavens in de buurt, waaronder die van Charleroi, die ook al hinder ondervindt door bij de luchtverkeersleiders. Vliegtuigen kunnen er nog wel landen, maar niet meer vetrekken. De luchthavens van Deurne en Oostende werken voorlopig nog wel normaal. Luchtvaartmaatschappij Jetair bekijkt of ze hun vluchten naar andere luchthavens kunnen omleiden.

Verdacht voertuig

Ondertussen heeft de politie ook al laten weten dat er een verdacht voertuig is gevonden in de buurt van Brussels Airport. Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse om het voertuig te controleren.

De toegangsweg naar de luchthaven, de A201, is op politiebevel volledig afgesloten en ook alle andere toegangswegen tot de luchthaven zijn onbereikbaar. De politie raadt mensen af om naar de luchthaven te gaan.

Er is een kleine knal te horen geweest aan het rondpunt van Zaventem. Het ging om een actie van de ontmijningsdienst DOVO. De weg is intussen opnieuw vrijgemaakt, iedereen met de wagen mag terug door en dat geldt ook voor voetgangers. De luchthaven is opnieuw bereikbaar.

Galant wil dat “luchthavens operationeel blijven”

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) roept intussen alle partijen op om tot inzicht te komen om te vermijden dat de activiteiten verder stilgelegd moeten worden. Dat heeft haar woordvoerder Jasper Pillen via Twitter laten weten.

Galant wil “dat de partijen de dialoog hervatten. In belang van iedereen moet ervoor gezorgd worden dat de luchthavens operationeel blijven.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938