Luchtverkeersleiders in Luik krijgen hulp van Duitsers door stakingen: ook gesprekken met Nederland en Engeland aan de gang

Luchtverkeersleiders in Luik krijgen hulp van Duitsers door stakingen: ook gesprekken met Nederland en Engeland aan de gang

Het sociaal conflict bij de luchtverkeersleider Skeyes blijft maar aanslepen. Op de luchthaven van Luik komen Duitse luchtverkeersleiders vannacht de ploeg versterken omdat er te weinig lokale luchtverkeersleiders komen opdagen door de stakingen. Ze zullen elk uur zo’n zes vluchten begeleiden.

Na een crisisvergadering op de luchthaven van Luik met Skeyes erbij werd besloten om luchtverkeersleiders uit Duitsland in te schakelen om de vliegtuigen veilig van en naar de vlieghaven te begeleiden. Dat melden onder andere de VRT en de kranten van Het Mediahuis.

Volgens sommigen neemt de luchthaven deze maatregel om toch nog tot een echt sociaal akkoord te komen. Met onze oosterburen is al overeengekomen dat ze de komende dagen opnieuw paraat zullen staan als dat nodig is.

(Lees hier waarom alle raampjes in het vliegtuig een heel klein gaatje hebben.)

Hulp vanuit buurlanden

Voor de vlieghaven van Charleroi bestaat een gelijkaardige procedure waarbij de Franse luchtverkeersleiders hen kunnen vervangen. Er zijn zelfs gesprekken aan de gang om de Nederlanders bij stakingen te laten inspringen op de luchthaven in Antwerpen en de Britten op de luchthaven van Oostende.

(Iedere drie uur brengt een passagier de veiligheid van een vlucht binnen de EU in gevaar.)

10.000 jobs in gevaar

Er is al lang sociale onrust bij de luchtverkeersleider Skeyes. De werknemers zijn misnoegd wegens de hoge werkdruk en de arbeidsorganisatie. Het gevolg is hinder op alle Belgische luchthavens, vooral ’s nachts.

De luchthaven van Luik is het hardst getroffen. Daar hebben de acties sinds 1 maart al invloed gehad op zo’n 400 vluchten. Het ging echter voornamelijk om vrachtvliegtuigen. Door de gevolgen van het sociaal conflict zouden 10.000 jobs in gevaar zijn. Liège Airport heeft al meer dan 20 miljoen euro verlies geleden.

(VS en Boeing onder druk nu ook EU ‘succestoestel’ dat twee keer crashte, aan de grond laat.)

liège airport

Gesponsorde artikelen