Luchtvervuiling in de stad maakt de kans op een psychose groter

Luchtvervuiling in de stad maakt de kans op een psychose groter

Het is geen nieuwtje dat luchtvervuiling slecht is voor je gezondheid. Maar toch zijn de gevolgen soms groter dan je denkt. Jama Psychiatry publiceerde een nieuwe studie die aantoont dat vooral adolescenten slachtoffer zijn. Voor hen is de kans op hallucinaties en waanbeelden extra hoog.

Eerder onderzoek toonde aan dat wonen in de stad slechter is voor je gezondheid dan leven op het platteland. Een nieuw onderzoek aan de Londense Kings College bouwde hierop verder en bracht ons tot volgende resultaten. Volgens Joanne Newbury, hoofdonderzoeker van deze studie, zou het verband tussen leven in de stad en het krijgen van een psychotische ervaring 60 procent zijn. Ook andere oorzaken zoals roken, alcohol, druggebruik, gezinsinkomen, psychiatrische achtergrond of het ontbreken van bepaalde maatregelen in je stad spelen hier natuurlijk een rol in.

Adolescenten

Het onderzoek vond plaats in Wales en Engeland waar 2.000 17-jarige adolescenten de doelgroep vormden. De resultaten tonen aan dat jongvolwassenen een zeer kwetsbare doelgroep zijn aangezien hun brein en ademhalingssysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Met als gevolg dat wanneer ze ouder worden bij hen de kans op mentale gezondheidsproblemen ook groter is. Vooral in steden waar het niveau van stikstofoxide hoog ligt, is de kans op een psychotische ervaring 70 procent hoger dan buiten de stad.

Boosdoeners

De grootschalige aanwezigheid van stikstofoxide wordt geproduceerd door dieselvoertuigen. Deze zijn in grote mate illegaal aanwezig in de stad. In Engeland werd al eerder een rechtszaak aangespannen om vervuiling in de stad tegen te gaan, maar de stad heeft die verloren. Onbegrijpelijk aangezien onderzoek al meermaals aantoonde dat luchtvervuiling een link heeft met een verlaagd IQ, dementie en depressie.

Resultaten onderzoek

In het totaal werden 2.000 jongvolwassenen verhoord die zowel op het platteland als in de stad wonen. De resultaten toonden aan dat twaalf op de twintig jongeren, woonachtig in de stad, al eerder een psychotische ervaring hebben gehad. In tegenstelling tot jongvolwassen, woonachtig op het platteland, resulteerde dit in zeven op de twintig jongeren.

Volgens Stefan Reis, hoofd van atmosferische chemie en effecten aan het Centre for Ecology & Hydrology, biedt het onderzoek steun aan de vaststellingen die al eerder tot stand kwamen. Verder onderzoek doen naar de verstandhouding tussen luchtvervuiling en de mentale gezondheid is van uiterst belang. De nood aan een beleid dat betaalbare en duurzame wagens aanmoedigt is namelijk zeer hoog.

Gesponsorde artikelen