Luisteren Britten ons nu al af? Aanwijzingen dat interne EU-vergadering over brexit afgetapt is

Luisteren Britten ons nu al af? Aanwijzingen dat interne EU-vergadering over brexit afgetapt is

Ambtenaren van de Europese Unie hebben schrik dat ze afgeluisterd worden door de Britse geheime dienst. De aanwijzingen: in juli vond er een geheime top plaats in Brussel. De Britse regering was enkele uren na dat overleg al op de hoogte van wat er besproken was op die top en dat is hoogst verdacht.

Toen Sabine Weyand, de assistente van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier voor de brexit, op 13 juli aan de bel trok, ontstond binnen de EU het vermoeden dat de Britten hen afluisteren. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Negatieve analyse plannen May

Weyand zat op 5 juli samen met een aantal hoge EU-functionarissen om in een vergadering waar een “politiek gevoelige” presentatie werd gegeven. Er zou toen een “vrij negatieve” economische analyse gemaakt zijn van de plannen van de Britse premier Theresa May.

May moest haar concrete plannen echter nog met haar kabinet vastleggen. Daarom was het voor Londen belangrijk dat de slides van de presentatie nog niet gepubliceerd zouden worden. Zo had die analyse geïnterpreteerd kunnen worden als kritiek op de plannen van May.

Paar uren later op de hoogte

Maar luttele uren na de presentatie waren Britse functionarissen “op het hoogste niveau” al aan het lobbyen bij de Europese Commissie. De slides werden uiteindelijk niet gepubliceerd.

De wekte wantrouwen op bij de EU. Weyand meldde later dat het “niet kon uitgesloten worden” dat de Britten op de een of andere manier hadden meegeluisterd.

Toch zachte brexit

Het heeft voor May hoe dan ook weinig verschil gemaakt. Zo stelde ze plannen voor een zachtere variant van de brexit voor op 6 juli. De goederenmarkt zal nauwer aangesloten blijven bij de EU.

De brexit-hardliners, brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, stapten meteen op.

Het nieuws over deze Britse afluisterpraktijken komt er op een gevoelig moment. Zo staan er onderhandelingen over de technische details van de brexit op de planning. Er wordt niet verwacht dat er op korte termijn veel vooruitgang wordt geboekt.

Gesponsorde artikelen