Onlinedienst Lusha verkoopt gsm-nummers van BV’s, bedrijfsleiders en politici

Een bedenkelijke onlinedienst is de kop op gestoken. Tegen betaling lekt Lusha, via socialenetwerksite LinkedIn, de gsm-nummers van Bekende Vlamingen, bedrijfsleiders en politici, schrijft De Morgen.

Waarover gaat het? Het Amerikaans-Israëlische Lusha biedt voor de prijs van 39 dollar per maand (33 euro) een soort tool aan die het mogelijk maakt om privénummers van werkelijk iedereen op te snorren. Concreet moet u daarvoor een Chrome-extensie, een soort applicatie in uw internetbrowser, installeren. Daarna kan u zich uitleven en via LinkedIn contactgegevens opvragen van maximaal vijftig personen per maand.

Hoe werkt het? Lusha beweert dat het professionele data gebruikt die internetgebruikers vrijwillig hebben vrijgegeven op het internet. De dienst consulteert naar eigen zeggen publiek beschikbare databanken en gebruikt algoritmes om de contactgegevens up-to-date te houden. Onderzoeken van ethische hackers tonen wel aan dat bepaalde data verzameld worden via smartphone-apps die ongevraagd gegevens delen met Lusha.

Lusha
Lusha

De test? De krant De Morgen contacteerde twintig bekende Belgen, van wie Lusha gegevens aanbiedt, en kwam tot de vaststelling dat die in dertien gevallen klopten. “Ik heb mijn gsm-nummer nooit ofte nimmer aan sociale media gelinkt”, reageert een lid van de federale regering in de krant, wiens nummer via Lusha te vinden is. Ook bevestigt de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) dat er al enkele klachten kwamen over de onlinedienst.

Privacy en zo? Op zijn website stelt Lusha dat de dienst op geen enkele manier in strijd is met de privacywetgeving. “Gegevens zonder toestemming gebruiken, mag enkel bij een gerechtvaardigd belang. Maar daarvan is geen sprake”, stelt privacy-advocate Magali Feys. Zo mogen de voordelen die Lusha eruit haalt niet groter zijn dan de nadelen voor de persoon in kwestie. “Bovendien pakken ze er op hun pagina mee uit dat iedereen aan Lusha kan laten weten dat zijn of haar gegevens verwijderd moeten worden, maar niemand weet dat ze er überhaupt zijn.”

Meer
Lees meer...