Left Right
scrollTop top

Luxemburg is eerste land met gratis openbaar vervoer


Luxemburg openbaar vervoer gratis
© Isopix

Alle openbaar vervoer in het Groothertogdom Luxemburg is vanaf vandaag gratis. Daarmee heeft het land een wereldwijde primeur. Door de trein, tram en bus gratis te maken hoopt Luxemburg de files te verminderen en het milieu te verbeteren.

Luxemburg is wereldwijd een van de landen met de meeste files. Het is ook het land in de Europese Unie met de meeste auto’s per inwoner. Vooral in de hoofdstad Luxemburg zijn de fileproblemen gigantisch.

“Levenskwaliteit in steden achteruit”

“Het systeem van de vorig eeuw functioneert niet meer. De fileproblemen zorgen ervoor dat de levenskwaliteit in steden achteruit gaat”, legt mobiliteitsminister François Bausch uit in The Independent. “Mobiliteit is een van de belangrijkste uitdagingen van de 21ste eeuw.”

Tickets voor openbaar vervoer brengen op dit moment zo’n 41 miljoen euro per jaar op. Dat bedrag neemt de overheid nu voor zijn rekening. Daarnaast trekken ze ook 4 miljard euro uit om bus-, tram- en treinverbindingen te verbeteren de komende jaren.

Buitenland

Een deel van dat geld gaat naar investeringen aan het treinnetwerk in buurlanden zoals Frankrijk. Er komen iedere dag 220.000 mensen uit buurlanden naar Luxemburg komen om er te werken. Het land wil voorkomen dat zij met de auto tot juist over de grens rijden en daar het openbaar vervoer nemen. Goede treinverbindingen en goedkopere internationale tarieven moeten hen aanmoedigen om de auto thuis te laten.

Wie in eerste klasse wil reizen met het openbaar vervoer betaalt wel nog steeds 3 euro per rit. Ook enkele nachtbussen blijven betalend.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396