#Luxleaks: ook onze Rode Duivels zouden belastingen ontwijken

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) van ons land opent de jacht op louche Luxemburgse belastingconstructies van enkele Rode Duivels, dat meldt De Morgen vanochtend. Vooral de fiscale pistes die Eden Hazard, Thibaut Courtois, Divock Origi en Kevin Mirallas volgen, worden onder de loep genomen. 

In november vorig jaar kwam een nieuw belastingschandaal aan het licht: de Luxleaks. Die lekten dat grote Belgische bedrijven en de rijkste families van ons land belastingconstructies opzetten in ons buurland Luxemburg. Daardoor betalen ze veel minder belastingen dan wanneer ze hun geld in België zouden houden. Nu worden ook Rode Duivels Hazard, Courtois, Origi en Mirallas verdacht van louche zaakjes in Luxemburg.

Het geld dat de Duivels door Luxemburg laten belasten, komt vooral van inkomsten door reclame. Dat wordt in Luxemburg maar voor 20 procent belast, terwijl dat bij ons volledig wordt belast. 

De constructies zijn in principe legaal, maar kunnen toch grote gevolgen hebben voor de topvoetballers. Fiscaal expert Michel Maus legt in De Morgen uit dat de voetballers moeten kunnen bewijzen dat hun vennootschap wordt bestuurd vanuit Luxemburg, terwijl iedereen weet dat ze nooit in Luxemburg komen. “Vroeger moest enkel de raad van bestuur in Luxemburg samenkomen, maar nu moet de voetballer in kwestie kunnen bewijzen dat het werkelijke bestuur van de vennootschap in Luxemburg gebeurt. Dat is natuurlijk al veel moeilijker”, zegt hij. 

Ook voetbalclubs in het vizier

De Belgische fiscus onderzoekt niet alleen de voetballers zelf, maar neemt ook de financiën van hun managers en voetbalclubs onder de loep. Voetbalclubs betalen al geen belastingen op de immense inkomsten die ze halen uit televisiespots en betalen hoogstens 678 euro per maand aan sociale zekerheid betalen voor beroepssporters. In hoeverre daarmee rekening zal worden gehouden, is niet duidelijk. 

Vorige week kwam nog naar buiten dat een van de spelers die de BBI in de gaten houdt, Eden Hazard, 270.000 euro per week verdient. Dat is een enorme berg geld als je weet dat de Belgische topvoetballer vaak maar één wedstrijd per week speelt. 
BBC
Meer
Lees meer...