Lydia Peeters (49) wordt de nieuwe Vlaamse minister voor Open Vld

Lydia Peeters (49) wordt de nieuwe Vlaamse minister voor Open Vld

Open Vld vervangt Bart Tommelein door de Limburgse Lydia Peeters, specialist op vlak van energie, leefmilieu, natuur en ruimtelijke ordening. Peeters past heel het plaatje: ze is Limburgse, vrouw en scoorde bij de gemeenteraadsverkiezingen in Dilsen-Stokkem, waar ze burgemeester is. 

Bart Tommelein (Open Vld) vertrekt uit Vlaamse regering, om vanaf 1 januari burgemeester in Oostende te worden. Met die aankondiging verraste hij alsnog Geert Bourgeois (N-VA), de leider van de Vlaamse regering, toen die donderdagmorgen moest vernemen dat z’n viceminister-president opkrast.

Tommelein had een beetje af en aan gespeeld met z’n post in de Vlaamse regering. Eerst zou hij opstappen, om toch al meteen op 1 januari burgemeester te worden. Dan zou hij terug blijven, tot er een nieuwe Vlaamse regering was. Maar nu is hij toch al weg: de goesting om meteen de sjerp op te nemen en voluit aan de slag te gaan in Oostende was te groot.

Daarmee is het beeld van de Vlaamse regering als een sitting duck wel compleet: veel daadkracht gaat er echt niet meer uit van die regering, die in z’n laatste maanden zit. De schaduw van een federale regeringscrisis hangt erover, en nu komt er nog een wissel ter elfder ure.

Het is aan Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten om een nieuwe viceminister-president te kiezen. Logischerwijze wordt dat Sven Gatz (Open Vld). Hij heeft genoeg ervaring in de Vlaamse ploeg en kent de meeste dossiers. De Brusselaar kan dan wel niet de portefeuille van Begroting overnemen van Tommelein, want dat zijn bevoegdheden van het gewest en Gatz kan enkel gemeenschapsmaterie doen. Hij blijft dus dan minister van Media en Cultuur, en de bevoegdheden van Tommelein, Begroting en Energie, gaan dan naar iemand nieuw.

Een vrouw

Dat wordt Lydia Peeters (49). Zij is meteen het nieuwe boegbeeld van Open Vld in Limburg. Ze is al een tijdje Vlaams parlementslid, sinds 2009. En ze is ook burgemeester in Dilsem-Stokkem.

Rutten streeft al veel langer naar meer gelijkheid tussen de genders in haar partij, en het algemeen, en kan nu niet anders dan daad bij het woord te voegen. In de federale regering heeft ze immers al twee mannen (Alexander De Croo en Philippe De Backer) en één vrouw (Maggie De Block), maar Vlaams waren het tot nu dus twee mannen.

Logisch is ook de keuze voor een Limburgse, een provincie waar ze straks een lijsttrekker nodig hebben. In West-Vlaanderen niet, daar hebben ze Tommelein en Vincent Van Quickenborne. In Oost-Vlaanderen is er uiteraard De Croo en ook Mathias De Clercq die na z’n monsterscore in Gent moeilijk opzij gezet kan worden. In Antwerpen is er Bart Somers en Philippe De Backer. Die laatste scoorde weliswaar minder op 14 oktober, maar hij is wel staatssecretaris. En in Vlaams-Brabant zijn Maggie De Block en Gwendolyn Rutten zelf zekerheden.

Voor de Kamer is Patrick Dewael logisch, maar voor het Vlaams parlement is vers bloed nodig, nu Marino Keulen niet langer de lijst zal trekken. De naam is dus Lydia Peeters.

Gesponsorde artikelen