Lys Assia, de winnares van het allereerste Eurovisiesongfestival, overleden op 94-jarige leeftijd

Lys Assia, de winnares van het allereerste Eurovisiesongfestival, overleden op 94-jarige leeftijd

De winnares van het allereerste Eurovisiesongfestival is overleden. Lys Assia, die in 1956 met het nummer ‘Refrain’ de overwinning in de wacht sleepte voor Zwitserland, werd 94. 

Triest nieuws uit Eurovisieland, want de allereerste winnares van het Songfestival is overleden. De Zwitserse Lys Assia overleed op 94-jarige leeftijd. Ze won het Eurovisiesongfestival in 1956 met het Franstalige nummer Refrain.

Het eerste Eurovisiesongfestival

In 1956 vond in Zwitserland het allereerste Eurovisiesongfestival plaats. Hoewel het Songfestival tegenwoordig meer dan 40 deelnemers telt, was dat bij de eerste editie een pak minder. Toen namen amper zeven landen deel: België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Zwitserland.

Omdat er toen maar zo weinig deelnemers waren, moest elk land twee nummers inzenden. En het Zwiterse nummer Refrain van Lys Assia ging uiteindelijk met de overwinning lopen. En het was Zwitserland dat met de overwinning ging lopen.Eurovisiecoryfee

Lys Assia was een echt Eurovisiecoryfee. Na haar overwinning in 1956 nam ze Johnny Logan-gewijs in de twee daarop volgende jaren opnieuw deel. In 1958 eindigde ze op de tweede plaats met het nummer Giorgio.

In 2012 en 2013 waagde Lys Assia, toen hoogbejaard, opnieuw haar kans bij de preselecties voor het Eurovisiesongfestival in Zwitserland, maar ze werd niet geselecteerd.

Maar Lys Assia verscheen alsnog op de halve finale van het Eurovisiesongfestival van 2013. Ze was toen tussen twee nummers door in de Green Room te zien voor een kort interview met Petra Mede.

Ze vertelde toen fier over haar overwinning op het eerste Eurovisiesongfestival. Wanneer ze de vraag kreeg hoe ze zo knap blijft, vertelde ze dat de levenskracht putte uit haar fans, de muziek en vooral het Eurovisiesongfestival.

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats op 8, 10 en 12 mei in Lissabon, Portugal, waar Lys Assia ongetwijfeld geëerd zal worden

Gesponsorde artikelen