Maak al kennis met de 11 opvallendste inzendingen voor het Eurovisiesongfestival dit jaar

Maak al kennis met de 11 opvallendste inzendingen voor het Eurovisiesongfestival dit jaar

Voor de fans van het Eurovisiesongfestival is het aftellen al begonnen want binnen iets meer dan een maand is het weer zover. Lissabon ontvangt dan de 63ste editie van de grootste liedjeswedstrijd ter wereld. De halve finales worden gehouden op 8 en 10 mei en de grote finale op 12 mei. Om iedereen live aan het werk te zien moet je dus nog even geduld hebben, maar wij selecteerden tussen de 43 deelnemende landen alvast enkele opvallende inzendingen.

1. Israël (Netta Barzilai – Toy)

Toen de Israëlische zangeres een maand geleden haar nummer bekendmaakte, bestormde ze direct de favorietenlijstjes en bij de bookmakers staat ze nog altijd helemaal bovenaan. Het lied heeft dan ook heel wat elementen om goed te scoren.

Toy is niet alleen een aanstekelijk nummer, ook de boodschap past perfect in deze tijdsgeest. “I’m not your toy, you stupid boy”, is een duidelijke verwijzing naar #MeToo. Toch krijgt het nummer ook kritiek. Zo doet de zangeres onder andere een kip na en dat doet iets te veel denken aan de tijden dat het Eurovisiesongfestival meer om de show dan om de muziek ging.

2. Servië (Sanja Ilić & Balkanika – Nova Deca)

Nog een lied met een boodschap, al is het wel een heel andere. De titel Nova Deca laat zich vertalen als ‘De Nieuwe Kinderen’ en dat is net wat Servië nodig heeft. Het land heeft een negatief geboortecijfer en de overheid haalt alles uit de kast om de bevolking aan te sporen om meer kinderen te maken: meer kindergeld, reclamecampagnes en dus ook deze inzending voor het Eurovisiesongfestival.

Sanja Ilić is een grote componist in Servië en deed in 1982 al eens mee aan het Songfestival. Hij moest toen tevreden zijn met een 14de plaats op 18 deelnemers. Of zijn oproep tot het maken van kinderen deze keer zal aanslaan, is maar de vraag. Veel kenners vrezen dat het land de halve finale niet zal overleven.

3. Tsjechië (Mikolas Josef – Lie To Me)

Wie het wel ver zou kunnen schoppen is Mikolas Josef. Tsjechië en het Eurovisiesongfestival is nog nooit een goed huwelijk geweest, maar daar zou deze jonge zanger weleens verandering in kunnen brengen.

Hij is amper 22 jaar, maar weet duidelijk wat hij wil. Vorig jaar was Mikolas Josef ook al gevraagd om deel te nemen, maar hij vond het nummer toen niet bij hem passen. Dat is deze keer duidelijk wel het geval, al zullen we jammer genoeg de kameel uit het clipje moeten missen in Lissabon. Levende dieren zijn namelijk verboden op het podium.

4. Estland (Elina Nechayeva – La Forza)

Een andere favoriet is Estland. Zangeres Elina Nechayeva domineerde de nationale voorronde en staat bij de bookmakers ook zeer hoog genoteerd met haar lied La Forza.

Het operanummer is allesbehalve wat je zou verwachten op het Eurovisiesongfestival, maar dat is exact wat vorig jaar gezegd werd over Amar Pelos Dois van Salvador Sobral. Toch leverde dat ingetogen nummer Portugal zijn eerste overwinning ooit op.

5. Hongarije (AWS – Viszlát nyár)

De winst van het atypische nummer van Portugal vorig jaar inspireerde ook Hongarije. Al kiezen ze daar niet voor een ingetogen nummer, maar voor AWS, een van de bekendste rock/metalbands van het land. Wie ooit verloren gelopen is, heeft op het muziekfestival Sziget zag hen misschien zelfs al eens live aan het werk want daar trad AWS al meermaals op.

Toch hing hun selectie voor het Eurovisiesongfestival in Lissabon aan een zijden draadje. De jury kon Viszlát nyár niet echt smaken en dus mochten ze maar heel nipt naar de superfinale. Daar lag de keuze echter volledig in handen van het publiek en die stemden massaal voor hen.

6. Nederland (Waylon – Outlaw In ‘Em)

Ook Nederland kiest voor een genre dat je maar zelden hoort op het Eurovisiesongfestival. De flamboyante zanger Waylon is intern gekozen en mocht volledig zijn ding doen. Dat resulteerde in een rocknummer met heel wat countryinvloeden, een gewaagde keuze waarover de meningen verdeeld zijn.

Het is voor Waylon overigens niet de eerste keer dat hij het op podium van het Eurovisiesongfestival zal staan. In 2014 vormde hij samen met Ilse DeLange de groep The Common Linnets. Zij bezorgden Nederland toen een tweede plaats na Conchita Wurst uit Oostenrijk maar gingen in ruzie uit elkaar. Deze keer mikt Waylon resoluut op de eerste plaats.

7. Noorwegen (Alexander Rybak – That’s How You Write A Song)

Wie wel al weet hoe het voelt om het Eurovisiesongfestival te winnen, is Alexander Rybak. Zelfs wie geen fan is van de liedjeswedstrijd zal zich de vrolijke Noor met zijn viool nog wel herinneren. In 2009 won hij overtuigend met het nummer Fairytale. Zijn voorsprong op de nummer 2 toen is nog altijd een record.

Ook in 2012 en 2016 verscheen Rybak met zijn viool op het podium van het Eurovisiesongfestival, al was het toen maar kort tijdens de intervalact. Dit jaar doet hij dus echt opnieuw mee. That’s How You Write A Song is in onze ogen een minder sterk nummer dan zijn winnende hit van negen jaar geleden, maar met de podiumperformance van Rybak weet je maar nooit wat mogelijk is.

8. Rusland (Julia Samoylova – I Won’t Break)

Voor Julia Samoylova wordt het de eerste keer op het Eurovisiesongfestival, al is dat niet haar eigen keuze. Ook vorig jaar was de zangeres door de Russische omroep geselecteerd, maar ze kreeg van het organiserende land Oekraïne een inreisverbod omdat ze ooit illegaal had opgetreden in de Krim, het door Rusland geannexeerde schiereiland van Oekraïne.

Iemand anders selecteren, zag Rusland niet zitten en dus trok het land zich terug. In Lissabon zijn de Russen er wel opnieuw bij en zo krijgt Julia Samoylova toch de kans om zich te tonen aan Europa. De zangeres zit dan wel in een rolstoel door een spierziekte, zingen kan ze wel degelijk. Toch lijkt haar nummer niet sterk genoeg om mee te doen voor de overwinning.

9. Denemarken (Rasmussen – Higher Ground)

Voor fans van Game of Thrones zal het tijdens het optreden van Denemarken lijken alsof Tormund even ontsnapt is aan de strijd tegen de White Walkers, maar eigenlijk is zanger Rasmussen gewoon leerkracht.

Daarnaast speelt hij ook in allerhande coverbands en zong hij al meermaals in bekende musicals. Tot zijn eigen verbazing werd hij door de Deense omroep gevraagd om mee te doen aan de nationale voorronde voor het Eurovisiesongfestival en won hij die ook.

10. Verenigd Koninkrijk (SuRie – Storm)

Vijf keer won het Verenigd Koninkrijk al het Eurovisiesongfestival, maar de laatste jaren strandden ze vaker op de laatste plaats dan in de top tien. Om daar verandering in te brengen rekenen de Britten nu op iemand die weet wat het is om hoog te eindigen in de liedjeswedstrijd.

SuRie was namelijk zowel bij Loïc Nottet in 2015 als bij Blanche vorig jaar achtergrondzangeres. Zo zorgde ze er mee voor dat België twee keer knap vierde werd. Benieuwd of ze voor het Verenigd Koninkrijk even hoog kan eindigen.

11. België (Sennek – A Matter Of Time)

Het is nog niet geweten of Laura Groeseneken, zoals Sennek echt heet, in Lissabon hulp krijgt van achtergrondzangeressen. Ook over de rest van haar act is nog niets bekend. Toch zijn de bookmakers duidelijk fan van haar nummer A Matter Of Time want voorlopig staat ze op een knappe vierde plaats.

Zelfs mikt de Leuvense nog hoger. Aan newsmonkey liet ze recent nog weten voluit voor de overwinning te gaan. Daarvoor moet ze wel eerst doorstoten in de moeilijke eerste halve finale met heel wat favorieten.

Wil je je helemaal voorbereiden? Koop dan hier de dubbel-cd met alle nummers!

Gesponsorde artikelen