Maak het vanavond maar romantisch: een onderzoek zegt dat seks je slimmer maakt

Maak het vanavond maar romantisch: een onderzoek zegt dat seks je slimmer maakt

Nu de examens gedaan zijn of ten einde lopen, komen ze toch af met een nieuwe studie: seks maakt je slimmer. ’t is goed dat de herexamens nog moeten komen, dan kunnen wij ons al goed voorbereiden. Voor de studie hebben ze deelnemers geselecteerd boven 50 jaar. Zij hebben tenslotte meer ervaring op dat vlak, of niet? 

Volgens een onderzoek aan de universiteiten van Oxford en Coventry werden 73 deelnemers – 28 mannen en 45 vrouwen – bevraagd over hun seksuele activiteit. De deelnemers hebben levenslang ervaring gehad en waren allemaal boven vijftig jaar.

Het onderzoek

De hersenfunctie van de deelnemers werd beoordeeld: degenen die vaker seks hadden, scoorden gemiddeld twee procent hoger dan degenen die maandelijks minder seks hadden en zelfs vier procent hoger dan degenen die nooit seks hebben gehad.

De studie concludeert dat regelmatige geslachtsgemeenschap de grootste invloed had op mondelinge vlotheidstesten. De deelnemers moesten bijvoorbeeld in een minuut zoveel mogelijk woorden of dieren opnoemen die beginnen met de letter F. De meest seksueel actieve mensen deden het ook beter op de visuele tests: zoals het kopiëren van een complexe beeld. Wat de geheugen-, taal en opmerkzaamheidstest betreft, was geen duidelijk verschil.

Hormonaal

Er moet zeker nog onderzoek worden gedaan. De auteurs van de studie zeggen dat de band tussen seksuele activiteit en hersenkracht wel kan bestaan, maar dat er nog geen zekerheid is. Ze suggereren wel dat seks gekoppeld is aan de afscheiding van neurohormonen zoals dopamine of oxytocine: deze hormonen brengen wel positieve signalen over in de hersenen.

iStock

Gesponsorde artikelen