Maak je geen zorgen: het is normaal dat je meer haar verliest in de herfst

Maak je geen zorgen: het is normaal dat je meer haar verliest in de herfst

Als je tegenwoordig meer haren in je borstel opmerkt, moet je je niet meteen zorgen maken. Volgens een recente studie is het normaal dat wij tijdens de zomer en herfst meer haar verliezen. Dus grijp nog niet meteen naar speciale oliën, je bent waarschijnlijk kerngezond!

Volgens een studie aan de Johns Hopkins universiteit en Washington universiteit blijkt dat haaruitval normaal is in de herfst. Een team onderzoekers heeft gegevens uit Google Trends geanalyseerd en cijfers uit acht verschillende landen vergeleken. Hieruit konden ze afleiden dat de term ‘haarverlies’ het meest werd opgezocht tijdens de zomer en herfst.

Net zoals je kat

Je huisdier is niet de enige die zijn haren verliest tijdens de zomer en herfst. “Een verhoogde haaruitval in de zomer en de herfst is normaal en vooral vrouwen hebben er last van” zegt auteur Shawn Kwatra, assistent professor dermatologie aan de Johns Hopkins universiteit, aan Health.com.

Kwatra legt vanuit een evolutionair perspectief uit dat haar ons warmte geeft. “Dat is minder nodig tijdens de zomer”, voegt hij daaraan toe. Net zoals bepaalde dieren (zoals honden, katten, kamelen, …) verliezen wij tijdens de zomer en herfst onze dikke haren.

Melatonine

Het hormoon melatonine heeft er ook iets mee te maken. Het hormoon zorgt ervoor dat onze haargroei wordt gestimuleerd. En zonlicht zorgt er dan weer voor dat dit hormoon wordt aangemaakt. Maar de zon heeft niet fantastisch goed geschenen deze zomer dus hebben wij ook minder melatonine. Daarnaast worden de dagen in de herfst ook nog eens korter dus minder zon is alweer minder melatonine. Hierdoor kan je haaruitval dus ook sterk toenemen.

Haarverlies kan natuurlijk ook door andere elementen getriggerd worden. Denk bijvoorbeeld aan stress of slechte eetgewoonten. Als je heel veel last hebt van haarverlies kan het nooit kwaad om eens langs de dokter te gaan.

iStock

Gesponsorde artikelen