Maakt Google misbruik van haar macht? In Silicon Valley vinden ze van niet

Maakt Google misbruik van haar macht? In Silicon Valley vinden ze van niet

Een spannende strijd is uitgeroepen tussen Google en de Europese Commissie. De Commissie valt Google’s dominante positie op het gebied van applicaties en mobiele besturingssystemen aan en onderzoekt of er sprake is van ‘machtsmisbruik’. In Silicon Valley vinden ze in ieder geval van niet. Voor Google is Android een open-sourceprogramma, zodat iedereen juist kan doen en downloaden wat hij wil.  

EU-commissaris Margrethe Vestager is op oorlogspad. Zij is een onderzoek gestart naar de dominante positie van Google. Wat ze vooral wil weten? Of er sprake is van machtsmisbruik. De Europese Commissie beschuldigt Google onder andere ervan dat Android-gebruikers niet de mogelijkheid hebben om andere zoekmachines te gebruiken en een beperkte mogelijkheid hebben om andere apps te downloaden. Maar dat is deels onjuist aldus Google.

Gebruikers kunnen downloaden wat ze willen, dat hangt geheel van henzelf af. Aan wat er kan worden geüpload, stelt Google geen grenzen. Voel je vrij om een geografische app te downloaden als je dat wil. Werk je liever met een andere browser, dan houdt Google je niet tegen om Mozzilla of Opera te installeren. Het enige nadeel: werk je in een ander besturingssysteem dan Android of Google, dan werken je Google-apps niet.

Daarnaast worden veel toestellen automatisch geleverd met Google-applicaties die meteen als je start op je toestel staan, zoals Google Maps, Gmail en YouTube. Je kan uiteraard beslissen die apps van Google eraf te gooien, maar feit is dat de meeste gebruikers te lui zijn en dat niet doen. Ondertussen snijdt Google de toegang voor nieuwkomers af. Vandaag de dag zijn zelfs veel smartphones verkocht met vooraf geïnstalleerde apps zoals Facebook, Twitter of Skype, klinkt het op de blog van Google. Vaak weet geen hond hóe je die kan weghalen.

Daar blijft het niet bij

Een andere klacht van de Europese Commissie is dat Google de lancering van andere toestellen die draaien op afgeleide versies van Android zou tegenhouden. Maar Android is een open-source programma, klinkt het tegenargument. Iedereen kan downloaden en wijzigen wat hij wil en zijn eigen besturingssysteem kiezen.

Alleen Google heeft wel een sharing agreement gesloten met de hardware fabrikanten, waardoor Google’s toestellen altijd een voorsprong behouden op de Android-versie van andere firma’s. En hierdoor ontstaan fragmentatieproblemen. Met andere woorden: het gevolg is dat je email niet op dezelfde manier wordt weergegeven op je telefoon, tablet of computer als je twee verschillende versies van Android op je apparaten hebt geïnstalleerd.

In de komende weken moet Google op deze klachten ingaan. De Europese Commissie wil in 12 weken de antwoorden binnen hebben. Reageren ze niet, dan moeten ze als boete 10 procent van de omzet betalen een de EC, oftewel 7,4 miljard euro.

Gesponsorde artikelen