Maakt Rusland in de Donbas dezelfde fout als in Kiev?

Bij de strijd om Kiev probeerde het Russische leger de Oekraïense hoofdstad te omsingelen. Door te snel op te rukken, was het net Oekraïne dat Russische troepen bijna in de tang nam. In de Donbas, in het oosten van het land, lijkt nu exact hetzelfde te gaan gebeuren.

Terwijl Russische troepen wegtrekken uit grote delen van Oekraïne, woedt de strijd in de Donbas op zijn hevigst. Het Russische doel is om de Oekraïense troepen aan de contactlijn, het front met de Donetsk en Loehansk-republiekjes, te omsingelen. Daar lijkt het voorlopig nog niet in te slagen, integendeel zelfs.

Eind maart kon het Russische leger de strategisch belangrijke stad Izium veroveren. De stad ligt ten zuidoosten van Charkov, waar het Oekraïense leger dapper stand houdt. Izium moest dienen als transporthub, van waaruit ook Russische troepen richting Marioepol konden oprukken. Zo konden de Oekraïense troepen aan de contactlijn in de tang genomen worden.

Nu lijkt Rusland een koekje van eigen deeg te krijgen: Oekraïne lanceert een aanval vanuit Charkov, om de bevoorradingslijnen tussen Izium en de Russische stad Belgorod af te snijden. Ook vanuit het zuiden rukken troepen op langs de oostelijke kant van de stad. Hiermee lijkt Izium zelf te worden omsingeld, net zoals Rusland overkwam aan het westelijke front van Kiev.

Daar werden Russische troepen op 21 maart uit Makariv verjaagd, een stad ten westen van de hoofdstad. Nadien rukte het Oekraïense leger op naar het noorden, waardoor de Russische troepen in Hostomel, Boetsja en Irpin omsingeld raakten.

Rusland trok terug richting de grens, waarna Oekraïne de regio heroverde. Toen werd duidelijke welke gruwel Russische troepen hadden aangericht in de veroverde steden, zoals Boetsja en Borodjanka.

(jvdh)

Meer
Lees meer...