Maarten Devoldere van Balthazar gaat eventjes solo als Warhaus

Maarten Devoldere van Balthazar gaat eventjes solo als Warhaus

Warhaus is Maarten Devoldere (de helft van het frontmannen duo bij Balthazar). Onder die nom de plume bleef hij lang bewust onder de radar. De tijd is nu rijp om naar buiten te treden met een eerste album. We Fucked A Flame Into Being verschijnt op 2 september.

Balthazar is zowat de meest talentvolle Belgische band van ‘het moment’ en dat moment blijft nu al bijna onafgebroken drie platen duren. Verschillende leden hebben nu wel eens zin in een solo uitstapje, mét goedkeuring van de band. Een dikke week geleden tweette Balthazar dat er in korte tijd maar liefst drie volledige platen zouden aankomen van drie van hun leden. Maarten is de eerste die hiermee naar buitenkomt. Hij lanceert zijn eerste solosingle onder de naam Warhaus.

“Ik word volgend jaar 30. Met deze plaat sluit ik een belangrijke periode af”, aldus Devoldere. “Het is een ode aan de liefde, aan de excessen en de ongrijpbaarheid ervan. Love songs zijn een vorm van advertising: je portretteert een vrouw en de luisteraar moet er ook verliefd op worden.”

Voor wie nog niet precies weet wat Maarten hiermee bedoelt, het wordt duidelijk na het luisteren naar de eerste single The Good Lie.

De titel, ‘We fucked a flame into being’, is een quote uit Lady Chatterly’s Lover, de schandaalroman van de Engelse romancier D.H. Lawrence over een allesverzengende liefde tussen een arbeider en een aristocratische vrouw. “Te mooi om te laten liggen! Ik hou van de tegenstellingen in die zin, omdat ze me muzikaal erg aanspreken: rauw versus fundamenteel passioneel, brutaal versus romantisch, kunst versus kitsch, archaïsch versus modern”.

PIAS

Het is een album waarop elke song de ondoorgrondelijkheid van een ontmoeting viert; een ode aan de decadentie en de diepte die het leven biedt. Cohen en Gainsbourg zijn nooit ver weg maar Warhaus samplet slim uit vijftig jaar muziekgeschiedenis.

Gesponsorde artikelen