Macron 100 dagen president en de Fransen moeten hem al niet meer: hij is minder populair dan Hollande en Sarkozy

Macron 100 dagen president en de Fransen moeten hem al niet meer: hij is minder populair dan Hollande en Sarkozy

Na 100 dagen Macron is het tijd om de balans op te maken en die is voor de Franse president behoorlijk negatief. De populariteit van de jonge president is gedaald tot 36 procent, waarmee hij het een pak slechter doet dan zijn voorgangers Sarkozy en Hollande. 

Dag op dag 100 dagen geleden werd Emmanuel Macron president van Frankrijk. Hij deed daarvoor het onwaarschijnlijke. Hij slaagde erin om als onafhankelijke kandidaat, zonder de steun van een traditionele politieke partij de Franse presidentsverkiezingen te winnen. Hij vormde het alternatief tegen het rechtse Front Nationale van de Marine Le Pen en beloofde een politieke, sociale en economische vernieuwing van Frankrijk. De pro-Europese Macron drukte de Fransen ook op het hart dat er geen ‘Frexit’ zal komen. Hij haalde het tijdens de presidentsverkiezingen op 18 juni met een duidelijke meerderheid van Le Pen en mocht zich vanaf dan de jongste Franse president ooit noemen.

Steun van één op de drie Fransen

Honderd dagen later lijkt het tij echter gekeerd. De Franse president verliest sterk aan populariteit. Dit werd pijnlijk duidelijk in een recente enquête door het bureau voor opinieonderzoek Ifop voor de Franse krant Le Figaro. Daaruit bleek dat slechts 36 procent van de Fransen het beleid van Emmanuel Macron nog steunt. Dit is de grootste daling in populariteit sinds Jacques Chirac in 1995. Waarmee Macron het dus slechter doet dan zijn voorgangers Sarkozy en Hollande, die na hun eerste honderd dagen als president respectievelijk konden rekenen op een populariteit van 61 en 46 procent.

Dit lage populariteitscijfer zou volgens politicoloog Jérôme Fourquet van Ifop te wijten zijn aan de vele besparingen die de president reeds heeft doorgevoerd, die in schril contrast staan met zijn luxueuze ontmoetingen met onder andere presidenten Putin en Trump.

Gesponsorde artikelen