Macron en Le Pen nemen het tegen elkaar op in tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

Macron en Le Pen nemen het tegen elkaar op in tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

Emmanuel Macron heeft de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalt 23,7 procent van de stemmen. Marine Le Pen zal het tegen hem opnemen in de tweede ronde op 7 mei, want zij wordt tweede met 21,7 procent. François Fillon en Jean Luc Mélenchon halen allebei 19,5 procent van de stemmen en eindigen ex aequo op de derde plaats.

De eerste exitpolls van Belgische en Zwitserse media toonden al snel dat Macron – de kandidaat van En Marche! – het zou halen. Voor de tweede plaats bleef het lang spannend, want de drie andere kandidaten lagen nek aan nek.

De Franse media moesten wachten tot het sluiten van de stembureaus om 20 uur, maar lieten al snel daarna weten dat Macron de overwinnaar is en dat Le Pen (Front National) op de tweede plaats eindigt, net zoals de peilingen van de laatste maanden voorspelden.

François Fillon (Les Républicains) en Jean-Luc Mélenchon (Le France Insoumise) zijn gedeeld derde. Benoît Hamon (PS) haalt amper 6,5 procent van de stemmen.

Om 19.20 uur had 77 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat is iets lager dan in 2012, want toen ging 79,48 procent van de Fransen stemmen.

Steun

Ondertussen hebben verschillende Franse politici hun steun uitgedrukt. Zowel François Fillon en Benoît Hamon – beiden zelf kandidaat – roepen op om nu voor Macron te stemmen. Hetzelfde geldt voor de Franse oud-premier Jean Pierre Raffarin, de Franse premier Bernard Cazeneuve en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault. De huidige Franse president François Hollande heeft zich nog niet uitgesproken.

Marine Le Pen zelf spreekt over “een historisch resultaat”. “Op mij rust nu een immense verantwoordelijkheid van de verdediging van de eenheid, de cultuur en de onafhankelijkheid van dit land. Dit is een daad van Franse trots, van een volk dat opstaat”, aldus de kandidate van Front National.

Gesponsorde artikelen