Macron maakt Trump het hof met wangkussen en tactische praat, maar hij kan hem wellicht niet temmen

Macron maakt Trump het hof met wangkussen en tactische praat, maar hij kan hem wellicht niet temmen

De Franse president Emmanuel Macron wordt als eerste buitenlands regeringshoofd voor een driedaags bezoek in het Witte Huis ontvangen door Amerikaans president Donald Trump. Macron overtrof de beruchte handdruk van Trump met twee kussen op z’n Frans. De twee zouden het gehad hebben over de burgeroorlog in Syrië, het handelsconflict tussen de VS en Europa en de nucleaire plannen van Iran.

Het bezoek van Macron aan Washington begon met een ceremonie waarbij Trump, Macron en hun echtgenoten een eik plantten bij het Witte Huis. Dat meldt de New York Times.

Daarna vond er een diner op Mount Vernon plaats, het huis van de eerste Amerikaanse president George Washington in de staat Virginia.

‘Trumpshake’ en wangkussen

De twee presidenten lijken een erg hechte band te hebben, hoewel ze een heel andere stijl als staatshoofden hanteren.

Macron kuste zijn ambtgenoot bij aankomst op beide wangen. Trump leek enigszins verrast, maar hij ging daarna toch over tot zijn signature handdruk waarmee hij graag buitenlandse politici imponeert.

Dat lapte hij Macron vorig jaar al in Parijs. Toen was de handdruk erg ongemakkelijk en lang. Trump wou duidelijk zijn macht aan den lijve doen voelen. Macron sprak toen van “een moment van de waarheid”. Dit keer knepen de twee presidenten in elkaars handen met een hartelijke glimlach op het gezicht. Na luttele seconden was dat schouwspel voorbij.

Speciale band

In een interview met de Republikeinsgezinde, Amerikaanse televisiezender Fox zei Macron net voor het bezoek dat hij goed met Trump kan opschieten omdat beiden op een niet-conventionele manier aan politiek doen.

Zo komen beide heren uit de zakenwereld en uitten ze tijdens hun verkiezingscampagnes (in meerdere of mindere) mate anti-establishment-attitudes. Ook verwachtte de publieke opinie aan het begin van hun campagnes niet dat ze verkozen zouden worden.

De voormalige Amerikaanse diplomaat Brett Bruen verwoordt het zo in Business Insider: “Hij (Macron, red.) begrijpt het soort taal die Trump graag hoort. Trump wil horen over winst en verlies, en over ‘return on investment‘.”

Wellicht erg beperkte invloed

Maar slaagt Macron er ook effectief in om enige invloed te hebben op Trump? Enkele weken geleden beweerde Macron nog dat hij Trump ervan overtuigde om enkel een symbolische raketaanval uit te voeren op Syrië als tegenreactie op het vermoedelijk gebruik van gifgas op de bevolking door het regime van Syrisch president Bashar al-Assad. Macron zou Trump overtuigd hebben om het Amerikaanse leger niet uit Syrië te laten terugtrekken, maar dat nuanceert Washington.

Ook bij andere issues zou de invloed van Macron eerder beperkt zijn. Zo slaagde Macron er eerder ook niet in om Trump tegen te houden om uit het klimaatverdrag te stappen en hoge invoerkosten op staal en aluminium in te voeren of om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.


Iran en handel

Of Macron er zal in slagen om Trump te beletten het nucleaire akkoord met Iran op te blazen, is dus nog maar de vraag. “We geven het allebei niet graag toe, maar we hebben een open discussie gehad over het nucleaire aspect van Iran. We gaan nu voortwerken aan een nieuwe deal met Iran”, zei Macron.

“Iran mag geen nucleaire wapens ontwikkelen”, zei Trump. “En Frankrijk gaat akkoord. Als ze ons bedreigen, zullen ze de prijs betalen.”

Ook vinden beide presidenten dat de internationale handel eerlijk moet verlopen. “We moeten samenwerken tegen oneerlijke concurrentie. De discussie die we vandaag hierover hadden, voedt onze historische relatie en vriendschap”, zei Macron.

Gesponsorde artikelen