Macron op persconferentie na gijzeling: “Dreigingsniveau blijft ‘verhoogd’”

De Franse president Emmanuel Macron heeft op een persconferentie bevestigd dat de gebeurtenissen in Carcassonne en Trèbes effectief van terroristische aard waren. Nu blijkt dat er geen vijf maar zestien mensen gewond raakten bij de gijzeling. Macron zegt dat hij zal onderzoeken of terreurgroep IS effectief achter de terreurdaad zit. Het dreigingsniveau in Frankrijk was al “verhoogd” en dat blijft voorlopig zo, zei de president.

“De ordediensten hebben snel ingegrepen omdat er gijzelaars bij waren betrokken”, zei Macron op zijn persconferentie tijdens de Europese top. “Er was geen andere mogelijkheid dan de schutter te doden om de zaak onder controle te krijgen.”

“Eén luitenant-kolonel van de Gendarmerie heeft vrijwillig de plaats van een gijzelaar ingenomen en raakte daarbij zeer zwaar gewond. Hij heeft levens gered, maar vecht nu voor zijn leven. Onze gedachten zijn bij hem en zijn familie.”

Geen zekerheid over IS

Momenteel is het onderzoek volop aan de gang. “De vragen die we nu moeten beantwoorden zijn hoe en wanneer de dader geradicaliseerd is”, stelt Macron.

“Ook moeten we onderzoeken waar hij het wapen heeft gehaald. IS heeft de aanslag inmiddels opgeëist, er wordt geanalyseerd of er wel degelijk een link is met hen of niet.”

Naast Merkel

“Ons land heeft al vaker de prijs met bloed betaald door terroristische dreigingen. We zullen blijven inzetten om dit te bestrijden. De ernst van de dreiging blijft groot, maar de weerstand van ons volk is groter.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU/CSU) stond naast Macron tijdens de persconferentie. Ook zij had het bij het begin van haar toespraak over de gijzeling in Frankrijk. “We zijn in gedachten bij de slachtoffers en de andere betrokkenen”, zei Merkel. “We staan klaar om Frankrijk te helpen.”

Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker sprak namens de Europese Unie zijn “emoties” uit over de terreurdaad en bood zijn “volledige medewerking” aan de Franse bevolking aan.