Macron sluit ontmanteling grote techbedrijven niet uit

Macron sluit ontmanteling grote techbedrijven niet uit

Grote technologiegroepen zoals Google en Facebook worden te groot, waardoor ze oncontroleerbaar dreigen te worden en uiteindelijk een ontmanteling noodzakelijk zal blijken. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron in een gesprek met het magazine Wired benadrukt. Volgens het staatshoofd zouden de grote technologiebedrijven kunnen worden gedwongen te betalen voor de verstoring die ze veroorzaken in de maatschappij en zouden kunnen worden verplicht de Franse of Europese regelgeving te onderschrijven.

Dominantie

Macron verwelkomt bedrijven zoals Google en Facebook graag in Frankrijk omdat de ondernemingen tewerkstellingen creëren en onderdeel zijn van het lokale economische ecosysteem. Macron waarschuwt echter dat ze op een bepaald ogenblik dominerende monopolies kunnen worden en dat de overheid op dat moment zal moeten ingrijpen.

De Verenigde Staten zouden volgens de president de eerste zijn waar het probleem zich zal voordoen.

Revolutie

Daarnaast benadrukte hij ook dat de bescherming van de privacy gegarandeerd moet blijven. Volgens hem is er geen enkele zekerheid dat Amerikaanse bedrijven de Europese regelgeving inzake privacy zullen naleven.

De ondernemingen zullen dan ook over moten gaan tot de creatie van juridische entiteiten die wel de Franse en Europese regelgeving volgen. Artificiële intelligentie kan een meerwaarde zijn maar kan ook gebruikt worden om mensen commercieel te misbruiken. Opportuniteiten worden op die manier risico’s.

En zulke risico’s kunnen de nationale samenhang en de samenleving ontmantelen. In feite is de technologische revolutie dus eerder een politieke revolutie.

Gesponsorde artikelen